Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заяви принципната си подкрепа за осигуряване на действителна конкуренция на пазара на горива.

Това се казва в изявление на Управителния съвет на КРИБ във връзка с публикуваното на сайта на Министерството на финансите предложение за създаване на държавно предприятие "Държавна петролна компания".

От КРИБ отбелязват, че създаването на такава структура несъмнено ще подобри конкуренцията на пазара и ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса.

Край на монополите и картелите в цените на горивата! Държавата си влезе в ролята да помогне на хората и бизнеса за пазарни цени! Колкото по-бързо се реализира този проект, по-добре за всички ни! Това написа на страницата си във фейсбук във връзка с предложението председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изтъкват, че гаранция за постигането на тази цел е предвиждането лицензираните складодържатели да не могат да отказват съхранението на горива на други вложители, както и намерението държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

КРИБ подчертава и друг положителен елемент в предложението - това че държавната петролна компания ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни и енергийни продукти. Това съвпада и с позицията на КЗК относно складовите бази, се казва в заключение на съобщението на КРИБ.