Бившият ръководител на автомобилния концерн Нисан (Nissan) Карлос Гон днес излезе дегизиран от затвора в Токио, където прекара над 100 дни, съобщиха японски медии, цитирани от ДПА.

Японски телевизии разпространиха кадри как мъж с маска и синя шапка излиза от стъклените врати на Токийския център за задържане. След това сайтът "Асахи шимбун" публикува негова снимка, седнал във ван.

Може ясно да се види, че това е Гон на кадри, показващи как той се усмихва, след като слиза от вана, превозил го през града, и сваля хирургическата маска и шапката, допълва Асошиейтед прес.

Не се знае къде е слязъл от вана или къде ще отседне след освобождаването си. Гон бе освободен днес под гаранция от 1 милиард йени (8,9 милиона долара), след като прекара над 100 дни в японски затвор.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Гон е внесъл сумата днес, след като вчера Токийският окръжен съд отхвърли жалбата на прокуратурата срещу освобождаването му.

Продължителното му задържане като предохранителна мярка предизвика вълна от критики в Япония и чужбина.

Гон, който оглавяваше обединението Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi), бе обвинен, че не е обявявал пълния размер на възнагражденията си с години, както и в прехвърляне на загуби от лични инвестиции на Нисан през 2008 година.

"Аз съм невинен и напълно решен да се защитя енергично в справедлив процес срещу тези незаслужени и необосновани обвинения", заяви 64-годишният бизнесмен в изявление вчера.

Снимка: АР/БТА

Строгите условия на пускането му под гаранция включват ограничения къде може да живее в Япония, забрана за пътувания в чужбина, ограничения върху използването на мобилния му телефон и мерки, които трябва да предотвратят възможността за подправяне на доказателства. На входа на дома му ще бъде инсталирана камера. На Гон също така се разрешава да използва компютър в офиса на адвоката му денем през работните дни. Забранено му е да се свързва с изпълнителни директори на Нисан и служители, които може да са свързани с обвиненията.

Гон, който изправи на крака Нисан, след като компанията достигна ръба на фалита през 1999 година, може, с разрешение на съда, да присъства на заседания на управителния съвет на компанията, където остава директор.

Нисан и Мицубиши освободиха бизнесмена от председателските му постове, след като той бе арестуван на 19 ноември. Той се оттегли като председател и главен изпълнителен директор на Рено в края на януари.

Нисан ще проведе извънредно събрание на акционерите на 8 април, за да отстрани Гон от управителния съвет и да приеме за член новия председател на Рено Жан-Доминик Сенар.