Голямата американска банка JPMorgan Chase & Co. се съгласи да плати 135 милиона долара за уреждане на претенции, че неправилно е обработила хиляди сделки с акции на чуждестранни компании, като това представлява последната наложена глоба във връзка с широкомащабна проверка за неправомерно поведение на пазара, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

JPMorgan е предоставяла неправилно американски депозитарни разписки за чуждестранни акции, които не са били налични в банката и което е накарало банката да надуе броя на търгуемите акции на чуждестранна компания, съобщи Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC). Според регулаторните органи това неправомерно поведение е било факт между 2011-а и началото на 2015-а година на пазара за ADRs - ценни книжа, разработени от банката преди почти един век.

"С тази глоба спрямо JPMorgan Chase, Комисията за ценни книжа и фондови борси вече държи отговорни всичките четири банки депозитари за измамни практики с ADRs в нищо неподозиращ пазар", посочиха от офиса на SEC в Ню Йорк.

"Радваме се, че решихме този въпрос, който беше свързан с практика в банковата индустрия, която доброволно приключихме преди няколко години", заяви говорителят на JPMorgan Брайън Марчиони. Междувременно самата банка, която сътрудничи на разследването, нито признава, нито отрича констатациите на SEC.