Американският фармацевтичен гигант "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) е предложил споразумение за 8,9 милиарда долара, за да сложи край на всички съдебни производства в Северна Америка за продажбата на пудра талк, за която се смята, че е канцерогенна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според комюнике на групата споразумението, което трябва да бъде одобрено от съд, "ще разреши справедливо и ефективно всички жалби", обвиняващи талка на групата, че съдържа азбест и причинява рак на яйчниците.

"Джонсън енд Джонсън" настоява, че това споразумение не означава признаване на вина и уверява, че пудрата талк е "безопасна", въпреки че я е изтеглил от американския пазар.

В търговията след затварянето на Уолстрийт акциите на групата се повишиха с над 3 на сто до 163,35 долара след съобщението на "Джонсън енд Джонсън".

Споразумението, чиито плащания, ще бъдат осъществявани от дъщерна компания и могат да се проточат 25 години, трябва да "сложи край на всички настоящи и бъдещи жалби свързани с талка", според комюникето.

Съгласно предложение, обявено във вторник, 4 април 2023 г., дъщерно дружество на J&J ще подаде отново заявление за защита от фалит по Глава 11 и ще поиска одобрение от съда за план, който ще доведе до едно от най-големите споразумения за продуктова отговорност в историята на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Компанията уточни, че над 60 000 ищци са се съгласили за подобно споразумение за подобно разрешение на спора.

"Компанията продължава да смята, че тези жалби са неоснователни и не се опират на научна основа", заявяват юрисконсултите на "Джонсън енд Джонсън" в комюникето. Това споразумение обаче ще позволи на "ищците да бъдат компенсирани в разумни срокове".

През юни 2021 година след години на съдебни спорове "Джонсън енд Джонсън" бе окончателно осъден да плати обезщетения в размер на 2,1 милиарда долара.

Апелативен съд в щата Мисури отсъди, че групата "съзнателно е продавала на потребителите продукти, съдържащи азбест", предизвикващи силна "физическа, ментална и емоционална тревога".

Поддържайки тезата за невинността си, "Джонсън енд Джонсън" обяви през май 2020 година, че спира продажбите на тази пудра на основата на талк в САЩ и Канада, тъй като те са се понижили заради промяна в навиците на потребителите и недоверие към продукта.

Обобщение на различни проучвания, публикувано през януари 2020 година, обхващащ данни за 250 000 жени в САЩ, не е открил статистическа връзка между гениталната употреба на талка и риска от рак на яйчниците.