Цветанка Минчева, изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк", е 16-ият победител в конкурса на списание "Мениджър", а отличието ѝ бе връчено лично от президента Румен Радев на официална церемония в Софийската опера и балет. Събитието е под патронажа на държавния глава, който бе придружен от съпругата си Десислава Радева. 

Още снимки вижте тук >>> 

"Мениджър на годината" ни дава самочувствието и вярата, че обществото ни разполага с един изключително ценен ресурс - с личности, които имат визията как да се съграждаме като просперираща и модерна държава, имат и волята да го постигат, каза президентът при връчването на наградата.

Президентската институция подкрепя отговорния български бизнес - този бизнес, който създава високо добавена стойност, повишава стандарта на живот и качеството на инвестиционната среда, разкрива нови перспективи пред младите и образовани хора на България, заяви Радев.

Той подчерта, че тази година продължаваме да чуваме все по-интересни неща за откривателство, креативност, иновативност. Особено съм удовлетворен от факта, че тези хора, които боравят с голям финансов ресурс, носят отговорност за много хора, но най-вече боравят с изключително сложни, авангардни технологии, заяви Румен Радев. По думите му те все повече отговарят за ценности, че тяхната голяма цел не е печалбата, а доброто за човека и добруването ни като общество.

Снимка: БТА

Президентът посочи, че тези ръководители все повече залагат на изкуството на лидерството, постигайки значими успехи в своята област именно с визионерство, отговорност, с личен пример и страст, със способността да вдъхновяват и да мобилизират потенциала на човешкия фактор и да разгръщат силата на екипа. Да делегират свобода на своите служители, в името на постигането на голямата цел, добави Радев, цитиран от БТА. 

Президентът отбеляза, че не е лесно постигането на тези успехи в условията на "невиждана досега динамика на геополитическите процеси, влошена среда за сигурност, разбъркване на веригите за доставки и инвестиционните потоци, сътресения в енергетиката и пазарите, крехка политическа стабилност и нерядко изненадващи управленски решения".

Въпреки това, именно благодарение на такива хора, българският бизнес не само оцелява, българският бизнес постига значими успехи в процеса на трансформация към икономика с висока добавена стойност, висока производителност, висока прецизност и качество на продукцията, заяви Радев.

Държавният глава посочи, че е изключително важно наличието на предвидимост в бизнес средата, прозрачното разходване на публични ресурси, силно образование, качествено здравеопазване, инфраструктура, сигурност за собствеността и инвестициите, за да можем да постигаме стратегическите цели, които стоят пред страната. Не само Шенген, еврозоната, ОИСР, но и един устойчив, бърз преход към кръгова и зелена дигитална икономика, посочи Радев.

Президентът заяви, и че е горд с успехите, които постигат тези компании. Следващият етап пред вашето развитие е не само да преодолеете конкуренцията, но и да преодолеете себе си, посочи Радев и добави, че трябва да търсят развитие напред. Това са все предизвикателства и тяхното решаване не изисква чак такава енергия, като да отидем на Марс или, както чухме, дори да открием тайните на телепортацията.

Решаването на тези предизвикателства изисква преди всичко ние да съумеем да обединим потенциала и усилията на държавата, на бизнеса и на обществото, каза още Румен Радев.

Снимка: БТА

"Тази награда за мен е истинско признание, защото преди повече от 20 години аз започнах като стажант, преди да стигна до изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк", каза Минчева, цитирана от БТА, и допълни: "Хората ми казват, че аз генерирам енергия, но не е така. Аз отразявам енергията на хората около мен и с тяхната енергия ги провокирам да стават по-добри всеки ден", каза Минчева.

"Мениджърът на годината" се обърна и към колегите си, като изтъкна, че зад всеки един от тях стои семейство и сподели, че трябва да сме признателни на своите семейства, които ни подкрепят по пътя към успехите.

Минчева започва кариерата си в банката като стажант през 2001 г. През годините е заемала различни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за разработването и развитието на алтернативните канали в банката. Има икономическо образование. Завършила е MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия. От септември 2021 г. е член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. От юни 2022 г. става негов председател. През март 2022 г. е избрана за зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България. "УниКредит Булбанк" е водеща банка в страната с над 1 млн. клиенти - компании и физически лица. Банката е лидер в корпоративното банкиране.

Според организаторите финалните оценки на претендентите в основната категория на конкурса "Мениджър на годината" стъпват на три основни показателя, които измерват успеха на компанията и нейния лидер. Първият е финансовото представяне за предходните три години на фирмата, втори са добрите управленски практики и третият основен показател са личностните и лидерски качества на финалистите.

В процеса на оценяване за целите на обективността в различните етапи участват няколко независими екипи на "Делойт България", което гарантира безпристрастното прилагане на методологията по оценяване.

Снимка: БТА
 

На тържествената церемония бяха обявени и победителите в четирите нови категории, които бяха въведени миналата година - "Най-добър нов бизнес", "Бизнес в първите 20 милиона", "Бизнес трансформация" и "Екип на годината".

Победител в категория "Най-добър нов бизнес" е компанията "Диджитал Лайтс" ЕООД. Наградата получи Димитър Димитров, изпълнителен директор на фирмата и бе връчена от Николай Иванов, регионален мениджър на компанията "Фотомейт" (Photomate) за България.

Победител в категория "Бизнес в първите 20 милиона" е "Инаут Трейд" ЕООД (euShipments.com). Наградата получи Вихрен Бисет, търговски директор на компанията, а бе връчена от  Тонислав Попов, главен финансов директор и изпълнителен директор на bTV.

Победител в категория "Бизнес трансформация" стана "ДЗИ Общо застраховане" ЕАД, с проект "Дигитална платформа за клиенти на ДЗИ". Награда получи Коста Чолаков, председател на УС и Главен изпълнителен директор на компанията, а бе връчена от Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс", част от германската EOS Group.

Победител в категория "Екип на годината" е "Диджитал Лайтс" ЕООД. Наградата получи Димитър Димитров, изпълнителен директор на компанията, а бе връчена от акад. проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Специалната награда в "Принос в развитието на регионите", посветена на покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков, получи "Фантастико груп" ООД.

Снимка: БТА

Някъде нещо невероятно чака да бъде открито, затова нека преодоляваме собствените си граници, нека не се отчайваме, нека не се отказваме, когато се провалим, защото провалът вече ни е дал едно ново знание, духът на откривателство се подхранва всеки ден, каза Деница Димитрова, управител на медийната група "МИТ Прес" ООД и издател на списание "Мениджър".

"Този единствен по рода си формат, който се превърна в барометър на българската бизнес среда, има за цел да открои добрите практики на най-добрите лидери и професионалисти, отдали своята работа, за да имаме по-конкурентоспособна и обърната към бъдещето икономика, посочи Александра Мирчева, председател на Съвета на директорите на "ВМ Финанс Груп" и издател на списание "Мениджър". Тя поздрави десетимата финалисти преди обявяването на победителя и ги покани на сцената. Те бяха бурно аплодирани от всички присъстващи на официалната церемония.