Финалните резултати в 16-ото издание на конкурса "Мениджър на годината" и методиката, по която протече селекцията, бяха представени днес следобед пред тричленен Обществен съвет. По традиция членове на съвета са уважавани представители на бизнес общността и партньори на конкурса, които са независими от процеса на провеждането му. В състава му тази година са: Мариана Итева, заместник-регионален директор на "Веолия" в България и член на Съвета на директорите на "Софийска вода" АД, д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, и Калин Димчев, Country Manager, Microsoft.

В присъствието на представители на списание "Мениджър", организатор на конкурса, Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантска компания "Делойт България", създала методологията за оценяване на кандидатите, запозна членовете на съвета с етапите на надпреварата, критериите за оценяване във всеки един от тях и представянето на участниците в трите тура. Името на победителя ще бъде оповестено на официалната заключителна церемония днес, 2 ноември, в Софийската опера и балет.

Финалните оценки на претендентите в основната категория на конкурса ,,Мениджър на годината" са базирани на 3 основни показателя, измерващи успеха на компанията и нейния лидер: финансово представяне за предходните три години, добри управленски практики и личностните и лидерски качества на финалистите. За целите на обективността в процеса на оценяване вземат участие няколко независими екипа на "Делойт България" в различните етапи, което е гарант за безпристрастното прилагане на методологията.

38 висши бизнес ръководители на водещи компании подадоха документи за участие в първия етап. След отсяване в първите два етапа, до финалната права стигнаха 10 от тях. Носителят на титлата "Мениджър на годината" за 2023 г. ще бъде обявено от президента Румен Радев, който ще отвори плика с името на победителя и ще връчи статуетката на заключителната церемония в Софийската опера и балет.

На тържествената церемония ще бъдат обявени и победителите в допълнителните нови четири категории на конкурса - "Най-добър нов бизнес", "Бизнес в първите 20 милиона", "Бизнес трансформация" и "Екип на годината". Тази година бяха подадени за тях общо 88 кандидатури, или 39% повече от миналата година.

Dir.bg е медиен партньор на събитието.

И тази година списание "Мениджър" продуцира филм, посветен на финалистите в основната категория и победителите в четирите допълнителни категории. Филмът ще бъде излъчен премиерно на 26 ноември от 16:00 часа по bTV.