Италианската държавна инвестиционна компания "Инвиталия" (Invitalia) поиска от италианското министерство на бизнеса да постави под държавен надзор бившите заводи "Илва" (Ilva), които са в затруднено положение, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това се случи, след като основният акционер "АрселорМитал" (ArcelorMittal) отказа да налее свежи пари в комплекса.

След като "АрселорМитал" не възнамерява да инвестира в компанията, смятам, че е справедливо страната да си присвои отново плодовете на своя труд и жертвите на цели поколения", заяви в понеделник министърът на бизнеса Адолфо Урсо.

"Инвиталия" обяви в комюнике, че е положила през последните месеци "всички възможно усилия , за да постигне споразумение с частен партньор", преди да констатира "отказа" на "АрселорМитал" да "допринесе за гарантиране на последователност" за стоманодобивния завод, разположен в южния италиански град Таранто.

Вследствие на това "Инвиталия" е "представила в понеделник в министерството на бизнеса искане за техническа и административна оценка" с оглед на "процедурата за извънредна администрация на "Ачейерие д"Италия" (Acciaierie d"Italia).

62 на сто от акциите в капитала на стоманодобивния завод "Ачейерие д"Италия", един от най-големите в Европа, са собственост на "АрселорМитал" и 38 на сто - на италианската държава.

При този така наречен режим на "извънредна администрация" правителството назначава комисари, отговорни за управлението на компанията и изготвянето на спасителен план, докато се очаква пристигането на нов инвеститор.

Синдикатите в сектора бяха поканени на среща в понеделник вечерта Рим, по време на която Адолфо Урсо трябва да ги уведоми за подготвяния от правителството сценарий, който ще позволи на стоманодобивния завод да продължи дейността си и хиляди работни места да бъдат запазени.

"Ачейерие д"Италия" обяви в неделя вечерта, че е представила ново искане за предоставяне на защита от кредитори, след като първото му искане в този смисъл бе отхвърлено в петък от съд в Милано.

Реагирайки на снощното изявление, от "АрселорМитал" обявиха в понеделник, че са "изненадани и разочаровани" да научат от медиите, че "Инвиталия" е поискала от италианското правителство да постави под държавен контрол бившите заводи "Илва".

Тежката криза на металургичния гигант

"Заводът е в състояние на тежка криза", като производството е било "под три милиона тона" през 2023 година и е "много под минималната цел за четири милиона", каза миналия месец министър Урсо.

"Това са решителни часове, за да гарантираме, при липса на ангажимент от частен партньор, продължаването на производството и запазването на работните места", каза Урсо на изслушване в Сената, провело се на 11 януари т.г. Той добави, че е дошло времето да се намерят частни инвеститори.

На кризисно заседание на 8 януари в Палацо Киджи, където се помещава италианското правителство, "частният партньор е заявил ясно, че няма намерение да инжектира допълнителни ресурси", каза пред сенаторите министърът.

Италианската държава предложи да финансира увеличение на капитала с 320 милиона евро, което ще й позволи да повиши акционерния си дял от 38 на сто до 66 на сто и по този начин да поеме контрола, но се сблъска с отказа на "АрселорМитал" да поеме последващи финансови ангажименти.

Според Урсо световният стоманодобивен гигант "е обявил, че е готов да приеме" намаляване на участието си от 62 на сто до 34 на сто в рамките на увеличение на капитала и да се превърне по този начин в миноритарен акционер, но е отказал да "вложи финансови средства, съответстващи на дела му".

"АрселорМитал" претендира също и за "привилегията, договорена в пактовете на акционерите", да "разделя управлението" на равнопоставен принцип, но в качеството му на миноритарен акционер, "може да влияе на всяко последващо решение", заяви Урсо.

"Това не е нито приемливо, нито осъществимо, тъй като противоречи на европейските норми за държавна помощ", заяви министър Урсо в Сената.