Казахстанските власти все още не планират да купуват газ от Руската федерация за покриване на собствените си нужди. Това каза пред репортери министърът на енергетиката на централноазиатската страна Алмасадам Саткалиев, цитиран от ТАСС.

Изявлението идва в навечерието на планираната за утре визита на президента на Русия Владимир Путин в Астана, по време на която се очаква да бъдат засегнати редица въпроси, свързани с двустранното и регионално сътрудничество, включително газови и проекти за атомна централа в Казахстан.

По-рано днес долната камара на парламента в Казахстан прие закон за ратифициране на протокола за изменения на междуправителственото споразумение с Русия за търговско-икономическо сътрудничество в областта на доставките на петрол и петролни продукти за Казахстан от 9 декември 2010 г.

Енергийният министър на Казахстан посочи още, че текстовете касаят предимно условията за транзит на руски природен газ през територията на страната до съседен Узбекистан.

По-рано Саткалиев каза, че Казахстан обмисля възможността да достави най-малко 800 милиона кубически метра газ до края на годината транзит от Русия за Узбекистан

На 7 октомври бе тържествено открит, газопровод, свързващ Русия, Казахстан и Узбекистан, като на церемонията присъстваха президентите на трите страни, съответно Владимир Путин, Шавкат Мирзийоев и Касъм Жомарт-Токаев.

Президентът на Казахстан също акцентира върху транзита на руски газ в интервю за руския вестник "Известия". Пред изданието той посочи, че Казахстан е готов да транспортира повече руски петрол и газ. Според Ройтерс думите на Токаев са "по-топли" по отношение на създаването на газов съюз между трите държави, след като миналата година Астана зае по-предпазлива позиция на фона на руската военна инвазия в Украйна.

От своя страна Путин посочи в интервю за в. "Казахстанская Газета", публикувано и на официалната страница на Кремъл, че Русия е готова да съдейства на Казахстан "за газификацията на неговите северни и източни региони в съответствие с Пътната карта за сътрудничество в газовия сектор, подписана от "Газпром" и правителството на Казахстан на 18 януари тази година".

Путин коментира пред казахстанската медия и интереса на Казахстан към евентуалното изграждане на атомна електроцентрала в страната. "Ако бъде взето решение за реализиране на този проект, държавната корпорация "Росатом" е готова да разработи съответния проект, използвайки най-модерните технологии в съответствие с най-високите екологични изисквания и стандарти за безопасност. Това ще увеличи енергоснабдяването на икономиката на Казахстан и ще даде силен тласък на социално-икономическото развитие на страната", каза Путин.