Казахстанкото правителство обяви, че иска да си "върне контрола" над местния клон на "Арселормитал", след като при новия инцидент в мина на световния стоманодобивен гигант загинаха най-малко 36 души, а още 10 миньори продължават да се издирват, предаде Франс прес.

"Работи се по възстановяването на контрола върху компанията в полза на Република Казахстан", заяви правителството в изявление в Телеграм. В него се уточнява, че "не предвижда последващо прехвърляне на "Арселормитал Темиртау" на други чуждестранни инвеститори".

Експлозията на газ гризу в мина "Костенко" в Караганда, Централен Казахстан, е поредната от дълъг списък от тежки аварии в промишлени обекти на "Арселормитал" в страната.

Веднага след като бе съобщено за аварията вчера сутринта, казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди сътрудничеството с група "Арселормитал" да бъде прекратено. В присъствието на семействата на жертвите в Караганда президентът заяви, че "Арселормитал" "е най-лошата компания в историята на Казахстан от гледна точка на сътрудничеството с правителството".

Миналия месец първият вицепремиер Роман Скляр заяви пред репортери, че Казахстан води разговори с потенциални инвеститори, които биха могли да поемат комбината. Той заяви, че кабинетът е недоволен от факта, че "Арселормитал" не е изпълнил инвестиционните си задължения да модернизира оборудването и да гарантира безопасността на работниците след поредица от смъртоносни инциденти, припомня Ройтерс.