Илон Мъск е продал във вторник и сряда над 4,4 милиона акции на автомобилната компания "Тесла" (Tesla), чийто генерален директор и съосновател е самият той, няколко часа след споразумението за поемане на контрола над социалната мрежа "Туитър" (Twitter), съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Акциите са продадени на цени между 872,02 и 999,13 долара. Повече продажби са извършени във вторник, когато книжата на "Тесла" поевтиняха с 12 процента в края на борсовата търговия, допълва БТА.

От сделките Мъск е получил около 4 милиарда долара, според документи, депозирани в Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦНФБ).

Същите документи показват, че след тази операция той остава притежател на малко над 168 милиона акции на производителя на електромобили, посредством тръст.

"Няма да има други продажби на TSLA (борсовия символ на"Тесла") след днес", написа Мъск вчера в "Туитър".

За да финансира придобиването на "Туитър" за общо 44 милиарда долара, Илон Мъск се ангажира да предостави 21 милиарда долара лични средства, а останалата част - от заемен капитал. Много инвеститори и анализатори си задават въпроси за ефективната реализация на тази операция.