Новината за пробив в надпреварата за намиране на ваксина срещу Ковид-19 предизвика един от най-натоварените търговски дни след разгара на пандемичната криза, според първоначалните данни, анализирани от Ройтерс. Вчера на финансовите пазари по света са били сключени сделки за близо 2 трилиона долара.

Търговците бяха подтикнати към по-рискови инвестиции в акции, валута и облигации, след като Пфайзер (Pfizer Inc) публикува положителни данни от клиничното проучване на ваксината си. В същото време участниците на пазарите се оттеглиха от сигурни убежища като технологични акции, японски йени и дългови книжа с топ рейтинг.

Отчетен е скок в обемите в авиационния и банковия сектор.

В САЩ сделките на фондовите борси са възлезли на близо 500 милиарда долара в понеделник - един от най-натоварените дни от март, когато страховете от налагане на каратина срещу коронавируса разтърсиха финансовите пазари. В Европа обемът на търговията е достигнал 120 милиарда долара, сочат данни на Рифинитив (Refinitiv).

Междувременно днес Европейската комисия съобщи, че ще обсъди утре възможността за сключване на договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзър" (Pfizer Inc.).

"Това е най-обещаващата ваксина досега, се посочва в изявлението на Фон дер Лайен след вчерашното съобщение на производителя, че ефективността на новия препарат е 90 процента. Досега ЕК сключи договори с трима други производители и предстоят още, добавя председателят на ЕК. Щом ваксината е налична, възнамеряваме да бъде осигурена бързо навсякъде в ЕС, допълва тя.

По-рано днес говорител на комисията посочи, че досега задълбочени преговори с "Пфайзър" не са водени. Той отбеляза, че засега не са уточнени условията на новия договор и се очаква те да бъдат определени утре на седмичното заседание на еврокомисарите.

По неговите думи се предвижда държавите от ЕС да получат срок, в който да заявят дали проявяват интерес за участие в снабдяването с дадената ваксина, а след това сами да договорят с производителя цените и необходимите количества. Предвижда се въпросът с ваксините да бъде обсъден от Европейския парламент в четвъртък и евродепутатите да настояват за прозрачност при сключването на споразуменията с производителите