Глобалният производител на семена "Синджента" (Syngenta) ще пусне догодина в САЩ нов вид пшеница, разработен посредством сложни техники за кръстосване, побеждавайки конкурентни компании, които също се опитват да разработят пшеница с по-високи добиви във време на намаляване на световните доставки на зърно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хибридната пшеница, която съчетава положителни черти от две родителски растения, пристига, след като лошото време намали реколтата от зърно, а войната в Украйна наруши редовните доставки, изпращайки цените до рекордно високи стойности тази пролет.

"Синджента", която започна да работи върху хибридна пшеница през 2010 г., каза, че през следващата година на пазара ще има достатъчно семена, за да могат фермерите в САЩ да засадят около 5000 до 7000 акра.

Въпреки че това е малка част от насажденията в страната, става дума за най-голямото пускане на хибридна пшеница на компанията на пазара. Това може да отвори вратата за повече семена през 2024 г. и след това, тъй като войната и изменението на климата правят доставките на храна в света все по-уязвими.

Производителите на царевица и други култури като ечемик отдавна се възползват от хибридните семена, повишаващи добивите. Пътят към пазара е изключително бавен за пшеницата, тъй като процесът на развитие е по-скъп и труден, а компаниите виждат по-нисък потенциал за възвръщаемост, казаха изследователи.

Ползите от новата реколта все още не са сигурни. Три независими компании за семена, които произвеждат хибридна пшеница тази година по споразумения със "Синджента", казаха пред Ройтерс, че не са сигурни, че реколтата ще доведе до променящи се резултати за производителите. Те добавиха, че ще отнеме повече време, за да се определи доколко икономически ефективно е да се произвеждат най-добрите семена.

Френският отдел на компанията заяви, че "Синджента" е отложила пускането на пазара на подобен тип пшеница, тествана във Франция, след разочароващи резултати. Американските и френските хибриди са пригодени за местните условия на отглеждане, които могат да включват заплахи от болести по растенията и необходимостта да се спазват стандартите за качество при смилане и печене, коментира компанията.

Според "Синджента" нейната американска пшеница, която ще се продава под марката "АгриПро" (AgriPro), може да увеличи добивите с цели 12 до 15 процента и да направи посевите по-стабилни, добавяйки, че привлича силен интерес от фермерите.

Пшеницата "е единствената голяма хранителна култура, която все още не се е възползвала от значителни технологии. Хибридите ще променят това", споделя Джон Рич, ръководител на операциите със зърнени култури в "Синджента сийдс" в Северна Америка.

Близо 100 години

Фермерите са използвали хибридни семена от 30-те години на миналия век за отглеждане на царевица, последвана от други култури, вариращи от фъстъци до домати. Хибридната царевица е помогнала на добивите в САЩ да се покачат от 20 бушела на акър през 1930 г. до 140 бушела до средата на 90-те години. До 1960 г. 95 процента от площта с царевица в САЩ са били засети с хибридни семена.

"Царевицата е наистина лесна за производство, докато с пшеницата е трудно", каза Чарли Фогел, главен изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на пшеница в Минесота.

Други големи световни компании за семена, включително "Байер" (Bayer) и БА Ес Еф (BASF), разработват хибридна пшеница, но изостават с няколко години от "Синджента". За разлика от генетичната модификация, хибридизацията на културите не е предизвикала противоречия сред потребителите. Въпреки че се използва широко в соеви и царевични култури, с които се храни добитък, промяната на растителните гени отдавна е табу за пшеницата, която се прави на хляб и тестени изделия.

Въпреки това аржентинският стартъп "Биосерес" (Bioceres) е получил различни нива на одобрение за устойчива на суша генетично модифицирана пшеница в Бразилия, Нигерия, Австралия и Нова Зеландия, залагайки на нарастващото приемане от потребителите, докато светът се бори да изхрани нарастващото население, изправено пред все по-тежки метеорологични условия.

Производството на хибридни пшенични семена все още е по-сложно и скъпо от конвенционалната пшеница. Това означава, че фермерите, които засаждат културата, трябва да видят значително подобрени реколти, за да оправдаят по-високите цени на семената, казаха производителите на семена.

Реколтите също трябва да се подобрят достатъчно, за да убедят фермерите да купуват нови хибридни семена всяка година, вместо да спасяват пшеницата от предишни реколти, както мнозина правят с конвенционалните семена, обясниха изследователите.

Американските фермери, които отглеждат хибридна пшеница през следващата година, ще се свържат директно със "Синджента сийдс", за да предоставят данни за реколтата, които компанията ще използва за подобряване на следващите хибриди, преди пълното търговско пускане през 2024 г. Фермерите ще получат отстъпка за семена, за да насърчат обратната връзка, казаха от "Синджента".

"Синджента" прогнозира през 2015 г., че годишните ѝ продажби на хибридни пшенични семена потенциално могат да достигнат 3 милиарда долара до 2032 г. Компанията отказа да предостави актуализирана прогноза.

Френският отдел на "Синджента" заяви, че се надява да пусне на пазара разнообразие от хибридна пшеница във Франция през 2025 г., след като първите хибриди там не успяха да постигнат целите за добив при опити през гореща и суха година. Компанията каза, че докато първите хибриди "съвпадат с най-добрите резултати на пазара, ние трябва да отидем отвъд това."

Прогнозите са световните запаси от пшеница да се свият до едва 98-дневни запаси до края на пазарната 2022/2023 г., най-ниските от осем години, според данни на правителството на САЩ.

Германската БА Ес Еф планира да пусне хибридни пшенични семена, известни като "Иделтис" (Ideltis), в Европа, САЩ и Канада през втората половина на десетилетието, каза Петер Екес, президент на изследванията и развитието на компанията.

Междувременно "Байер" сподели, че неговата хибридна пшеница също ще бъде пусната на пазара "до по-късната част на това десетилетие" и че е видял увеличение на добива от около 15 процента или повече при опити. Компанията засили развойната дейност през последните три години, коментира Франк Терхорст, ръководител на стратегията и устойчивостта на "Байер".

"Хибридната пшеница е мечта на разработчиците на семена от 50-те години на миналия век и всички работят върху това", сподели Клод Табел, бивш президент на френската асоциация на производителите на семена UFS.