Гръцката група "Копелузос" (Copelouzos) скоро ще изкупи дела на "Газпром" (Gazprom) в гръцкия консорциум "Прометеус Газ" (Prometheus Gas) и ще стане единствен акционер в консорциума, тъй като към момента притежава 50 процента от капитала, а останалите 50 на сто се държат от руския държавен газов гигант, съобщи днес за агенция Франс прес източник от "Копелузос", предаде БТА.

"Това е развод по взаимно съгласие главно заради войната в Украйна и европейските санкции", заяви служител на групата "Копелузос", пожелал анонимност.

Той подчерта, че краят на това партньорство, което датира от 1991 г., "ще бъде решен до две седмици" и че "настоящият договор ще изтече през декември 2027 г., както е планирано".

Разводът със сигурност ще се отрази тежко на Гърция. Както пише на страницата на "Копелузос" - "Прометеус Газ" е "най-опитната и надеждна частна компания в доставката на природен газ и изграждането на енергийни инфраструктурни проекти в Гърция". Десетки години осигурява, чрез "Газпром", големи количества газ, надвишаващи договорените за внос в Гърция от държавната компания DEPA. Тези количества възлизат на 3 милиарда кубически метра (bcm) годишно до 2016 г. и 7 милиарда кубически метра годишно след този период.

АФП не е успяла да получи коментар от "Газпром".

Количеството на руски газ "е намаляло значително от миналата година, а цената се е увеличила", подчерта гръцкият служител.

Специализирани гръцки издания съобщиха наскоро за "развода" между "Газпром" и "Прометеус газ", подчертавайки, че групата "Копелузос" ще стане единствен акционер на "Прометеус Газ".

Това е "очаквано развитие", като се имат предвид геополитическите промени и пълното преустройство на газовия пазар на Балканите и в Европа, посочи миналата седмица сайтът за финансова информация "mononews".

След нахлуването на Русия в Украйна, въпреки историческите си връзки с Русия, Гърция, като страна членка на Европейския съюз, подкрепи западните санкции, които доведоха до рязко намаляване на доставките на руски газ за Европа, отбелязва АФП.

Гръцката група "Копелузос" наскоро направи нови инвестиции в електроцентрала с газово захранване и завод за съхранение и регазификация на втечнен газ (LNG) в град Александруполис в Североизточна Гърция.

"Александруполис играе ключова роля в геополитически, енергиен план и в областта на развитието и ще продължи да я играе", заяви неотдавна гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис при старта на проекта за изграждане на електроцентралата с газово захранване. На церемонията, провела се на 14 януари, присъства българският министър на енергетиката Росен Христов.

Енергоблокът ще бъде с мощност 840 мегавата и ще бъде изграден съвместно от Обществената енергийна корпорация (51%), ДЕПА Комършъл (29%) и Копелузос Груп (20%).

В проекта пък за терминал за втечнен природен газ пък участва консорциумът "Газтрейд" (Gastrade), където са групата "Копелузос", "Газлог инвестмънт" (Gaslog Investment), ДЕПА Къмършъл (DEPA Commercial), оператора на газопреносната мрежа ДЕСФА (DESFA) и българската "Булгартрансгаз" ЕАД - с дялове от по 20 на сто. След като първоначално българският оператор резервира 500 млн. куб. метра газ на година, впоследствия вдигна обема до 1 млрд. куб. метра.