И Гърция се прощава с "Газпром" с болезнен развод

Групата "Копелузос" ще изкупи дела на руския монополист в "Прометеус Газ" - най-големият доставчик на синьо гориво в югозападната ни съседка

Обратно в новината

Коментари - И Гърция се прощава с "Газпром" с болезнен развод | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ок, развод, терминал за втечнен газ. А газ от къде ще се доставя ? Американкия е втечнен руски газ на четворна цена, турския си е 100% руски, азерския е поне 50% руски. Значи ЕС се отказва от директни доставки от Газпром, за да плаща в пъти по-скъпо същия руски газ но през посредници. Умно !!! Каквото и да ти говорят, знай ,че става дума за пари ! В случая мноооого пари. Политика лапа здраво, човечеца плаща.

Цената на природната газ на европейските пазари в момента е на нивата от лятото на 2021 г. Това се случва на фона на тотален спад на руския дял на доставките към момента. Практически някога най-големите купувачи (ФРГ, Франция, Италия, Нидерландия...) са минали изцяло на норвежки, алжирски, либийски или на втечнен газ.

Няма страшно, ще се справят гърците, да не ги мислим. И в България една частна компания имаше тежък развод с Газпром ама си действат хората, работят си и нито са останали без газ, нито са фалирали. Така че не мисля, че е толкова стряскащо колкото го изкарват. В днешно време вече има достатъчно източници на газ в Европа.

България е една от най-богатите и същевременно глупави странни в Европа. Сигурно се питате защо. Еми, защото купуваме руски продукти с надути цени от азерите, турчолята и гърчолята. А да не забравя и хартиените хвърчила от америчко

На тези нови цени газът не е алтернатива за отопление. За крайните ползватели цената му е равна и по-висока от тази на електричеството, а пък високата волатилност в цената види до практическа невъзможност за каквото и да е краткосрочно надеждно планиране. С модерни климатици цената за киловат излиза 8-10 стотинки, докато на газа варира между 21-35 стотинки. Потреблението на газ ще се свие още много. Няма икономическа логика в това гориво след като направиха "реформата" и спряха евтиния руски тръбен газ.

Много потребители се отказаха от газа за бита и минаха на електричество, заради цената, която се увеличи близо 4 пъти от зимата на 2021г когато доставяха руски газ. Ако не е софийска Топлофикация, на която държавата и дотира цената, потреблението на газ ще бъде под 1милиард кубически метра годишно.

А какво ще стане, когато и домакинствата излязат на "свободния" пазар на електроенергията? Това време наближава...и тогава ни е бедна фантазията, какви цени ще настанат...но за това никой не говори...все още!

Нвзнам за Гърция ама султан Ерго най голям тарикат излезе правилно сложи Урсула та на диванчито усети ги този бей какво ще му скроят ЕС САЩ НАТО

В бъдеще гърците ще получават газ директно от задника на САЩ, който техните политици (както и останалите европолитици) усърдно целуват!

И...да не мислиш, че ще е по-скъпо? А и ако не знаеш...в средиземно и йонийско мире е пълно с газ.. Не е само в любимата ти Русия която сама си го наби четвъртит..

На много места има газ, важна е цената на добив. В случая е висока и замърсявонето е неизбежно. Туризма в Гърция няма да позволи разработване на тези находища.

Развод "по сметка". Сега това дружество, "изцяло гръцко" пак ще продължи да търгува с руски газ. Но вече ще е "гръцки". Ще изтърват те византийците бизнеса ... Заради Урсула и Бербок, как не !?

Накрая рушняците ще останат само с двама клиенти - другаря Си и другаря Ким.

викаш двама клиенти - ама 80% от световния пазар или 7 милиарда души пазар срещу окстотелият и вече декапитализиран 10% запад или това което остана от него.То и затова по време на "митичните мега супер санкции" дажеамериканската Блумбърг пише , че Русия печели от износа на енергия 3 пъти над това което печелеше преди войната. Рекорден излишък в платежния си баланс +450 милиарда долара с нетен приход от 3,50 милиарда долара на ден.

Ами повече не им трябват. Всичките им клиенти в ЕС представляват една четвърт от единия им клиент Китай.

А до Китай по пощите ли ще го пращат този газ или .... ? Къде са им газопроводите, които могат да пренасят този обем?

И Индия

Бегай! Мераклии за ебан винаги съ намират, баба.

И що ли за терминала в Александруполиса не се казва с какъв капацитет ще бъде. Та да си сметнем сделката кон за кокошка сами?

Сподели притесненията си Ти колко искаш да е? 100 млрд. куб. метра годишно? И кво те бърка колко е, стига на нас да ни върши работа. А повече от 1 млрд. не ни трябва Имаме : - азерския газ - договора с турската Боташ - че и терминала в Ревитуса, които и така ползваме Ама да плювнеш нещо, руПлояд смотан

100 милиарда може само че ,във твоята тръба отзад. Ебати малоумните тролове.

Само плюнки и псувни, копейко Понятието " ирония" е прекалено сложно за теб Тъп путлераст

_stankow

>>>А повече от 1 млрд. не ни трябва България потребява от 3 (три) милиарда куб.м. газ годишно >> Имаме : - азерския газ 1 милиард. Реекспорт от Русия. С надценка от страна на Азербайджан и Турция. И за който се конкурираме с Европа, може и да спре >>> - договора с турската Боташ Още 1 милиард. Която го получава по два руски газопровода* - "Син поток" и "Южен поток". И надценка от Турция ... >>> - че и терминала в Ревитуса, които и така ползваме Ползваме от време на време. Щото цените ... И е търг за търг, кораб за кораб. Който може и да не дойде, а да замине за страна, която ще даде повече. И общо Ревитуса е 5.5 милиарда куб. м. Капка в морето. За кого по-напред ?

1.Азерския газ си е азерски, имат си собствено находище 2.Договора с Боташ е за ползване на турските терминали за втечнен газ и газипреносната им мрежа 3.Това пък е съвсем идиотско., дори за опорки от пасоля. Кво означава, може да дойде, може и да не дойде? Купиш ли го идва. А цените започнаха да се вдигат още в началото на 2021 г. , мурзилко. Любимият ти путлер, се опитваше да изнуди европа за Северен поток 2. В момента газта е под цените преди нападението над украйна Тва копейките, ако не излъжете, не можете да дишате бре Срама нямате!

Каквото сам си направиш,друг не може да ти го направи. Та и гърците така -сами си го причиняват.

Гърция се ориентира към САЩ и Франция а бай Ганьо по цял ден реве за Рашастан. Няма вече Рашастан - Рашастан е зед желязната бариера.

А ти си в кочината България.

А ти къде си? В Рашастан ли?

В сравнение с Рассия , България е градина.Знам го от личен опит., знаят го и руснаците.

Спри се бе американски трол гърбав, потекоха ти сополите от спамене.

Той като се е осрал до ушите, сополите няма кой да ги забележи... :-)

проруските БГ путлеристи им се разказа пи4ката лелина, осъзнавайки че се изложиха пред всичките си познати

Пука ми за излагация пред всичките ми познати, след като цената на газа, с който се топля, скочи с 128 процента от юли 2022 г. до сега. След като стотици хиляди останаха без работа. Не ти говоря за България само. Та, ти трепери за социалния си статус и пиши тъпотии из форумите, та дано събереш тролски стотинки за едно кисело мляко поне на ден.

Кой останал без работа, къде останал без работа???? Абе ти на Марс ли живееш, та не си чул и разбрал,че във всички европейски държави работната ръка не достига. С много!

Само да попитам.... В коя европейска държава измръзнаха тая зима?

В България. Това, че не са ти го показали по бТВ новините, не значи, че не е станало. Виж статистиката за смъртност и бедност на Евростат.

Знам я статистиката на Евростат. Само ме разсмива внушението ти,че Русия,която е на всички дъна по качество на живот, само тя е в състояние да подобри живота в България. Пълен нещастник с непреодоляно робско мислене си ти.

Шом русоидната тролска сволоч квичи, значи това е добра новина.

ЕС ще Ви компенсира. Вие имате опит в харченето на Е пари.

Държа да отбележа че сме вече края на януари и нито ние нито европа умря от глад и студ. Държа също така да отбележа че вече минаха няколко месеца от нацисткия референдум на путин, за който ти лично се кълнеше, че щял да бъде признат от половината свят съюзник на путин. И накрая-твоята русия не е нито единствения нито най-големият износител на газ. Просто беше най-удобния за времето. Само че държавите си уредиха или уреждат в момента алтернативи на доставките от твоята русия, а твоята русия не може да си намери алтернативни клиенти. Дори руските власти официално признаха че са намалили добива с над 40%. И че продават останалото количество на много по-ниски цени, отколкото плащаше европа преди войната.

Всякой бяга от прокажените!

Не знам кой какво изкупи и кой монополист и кой не е, но знам, че всички ние плащаме скъпо и прескъпо лудостта и истерията на западния корпоративен капитал. На стачка, а не на седенка. Иначе в скоро време всички в Европа ще работим за да си платим един хляб на седмица с едномесечна заплата.

За глупака долу. Русия няма газопровод през България. Тръбопровода през България, е изцяло българска собственост и твоята русия е длъжна да плаща за транзита през България. Това ви бърка в здравето на всичките руски платени тролове. Защото можем да го затворим по всяко време и на всичкото отгоре през същата тръба можем да получаваме доставки и от други източници.

Е и как ще се затвори като има договори за газа, който се транзитира.Кой ще плаща неустойките?

Както твоята русия си позволява да нарушават договорите. И след като твоята русия вече е нарушила договорите нищо не пречи от българска страна да спрем доставките на руски газ като ответна мярка.

Ние ще плащаме неустойките, както и до сега за други спрени проекти, за да се изпълни кефа на лудите в САЩ.

И това защото водещите руска пропаганда така са казали? Дали да ти припомня че вече няколко държави заведоха дела срещу русия за нарушаване на договорите за доставка? Дали да ти припомня че плащахме неустойка на русия заради малоумните изпълнения на вашия комунист станишев, дето сключи такъв договор и поръча оборудване без да е осигурил нито пари за това оборудване нито кой да строи атомна централа.

Да се мачкат рашистите по всички направления, докато осъзнаят, че са от третия свят.

Русия си има газопровод през България, който ще ползват безплатно следващите 30 години. И само те се разпореждат, как да се ползва и кой какво ще получава от него. Ние нямаме думата. Защото си имаме гЪзопроводи, които подписват всичко, което им поискат от Кремъл.

Защо никой не казва какво става с парите за транзит през Балкански поток.? Би следвало да не са никак малко.

Който трябва ги усвоява. Кой си ти, че да ти докладват!

Глупости! Безплатно, газопроводът е българска собственост! България може да го предостави за ползване или продаде на САЩ!

Що трябва да го продава, може да го подари. Или направо да им го дадем на украинците в знак на солидарност.

Газопровода през България е изцяло българска собственост.

Само че, България няма право да го ползва, или да получава или продава газ по него. Иначе си е наш. Просто следващите 30 години няма да го позлваме и нямаме думата кой ще го ползва. За сметка на това го платихме. Разбира се, в троен размер.

Руснаците вече пряко няма да продават на европейския пазар. Така, че всеки трябва да се спасява кой как може. България е добре, че много малко газ употребява и това няма да й се отрази.Някои тук говорят за независимост. Няма такива филми! Ако имаш пари си независим!

До копейковците: Огледайте се, има живот и вън от ватенката. Прорукуваната криза от липсата на руски газ е силно преувеличена.

Е, то си пише, не е лошо да четеш- газа намалява, цените скачат. А някъде по света, това ги устройва.

чукни TTF и ще разбереш колко си кух!

Шило

Нима? Знам по-добре от теб, какво е. А резултатът се вижда.

Знаеш и пак лъжеш? ...нормален руШки трол.

Русия повече не фактор нито в България, нито на Балканите, нито в Европа.

Е ПА НИЕ СМЕ СИ ФАКТОР У СВЕТА-ОТИ НИ ТРЕБА РУСИЯ .НЕ САМО ГАЗ И ПОМИДОРИ НЕМА ДА КУПУЕМИ У НИХ, ИМАМЕ СИ МАРОКО, НИГЕРИЯ

шш дъртио Ма и ние ли се прайм на "Велика сила'' като РФ бе копейкаджия ?

Където е текло пак ще тече. Енергийния ресурс е реален. Стойността на парите е вятър работа. Така че ресурса има растяща стойност, а парите намаляваща. Като свалим по 2-3 кожи, пак ще искаме сигурни доставки за 10 г. напред на гарантирана цена.

Страните, чиито основни приходи са от износ на суровини, преди години бяха известни като страни от 'третия' свят.

Не могат да гъкнак. Набардучили са ги със кредити от МВФ и Световната банка . Вече 180 % от БВП .

"Пълно преустройство на газовия пазар на Балканите и в Европа". Така се прави. И връщане назад няма!

Това ли е пазарна икономика, тъпако?! 50 години работиш с един партньор, получаваш бързо и на изодни цени, нямаш проблеми и изведнъж заради кефа на американците задраскваш всичко и почваш да купуваш от тях - бавно и скъпо!

И какъв партньор е Русия на Путин? Сериозен, може би? Защо ни спря газта и сам промени договора? така ли се прави?

Специално Гърция ги щави Германия, а не щатите. И то не от сега!!! Това е поредния пирон в знаете кое...

Точно това е пазарна икономика! Не може, с врага си да правиш бизнес, защото, той, врага - идва и с армия ти взема силово всичко! Днес украинците, утре поляците, естонци, латвиици, утре Румъния и после и България! Припомни си ултиматола на Путин - Нато в границите си от 1997 г - т.е. - Румъния и България извън НАТО ! Защо го иска това, ако не е, за да ги превзема???

Попарата я надроби Путин,да си я сърба сега.

Малко четеш или така ти изнася да пишеш.

Така се прави. Следваш общите решения на организацията, на която си член.

...и която се ръководи от С(капаните)АЩ!

Скапани са баща ти и майка ти, които са те родили.

По-добре САЩ, от колкото СССР.

И си докарваш невиждана криза ...

В краткосрочен( 3-5г) да, само че в дългосрочен спираш да бъдеш зависим от страна нападаща и завземаща съседите си и на която ако си много зависим копче не можеш да и кажеш.

Шило

Краткосрочното винаги става дългосрочно.

и ставаш зависим от една друга страна дето не напада съседите си, а само разпалва и води войни на хиляди километри от нея.

И какво точно се случи от предсказваната "невижданата криза" - студ, глад, тъмнина?

Шило

Виж си цените, виж себестойността. Сега ги сравни с аналогичните стоки от Азия, които така или иначе получаваш. Мисля, че все пак имаш една гънка и ще си отговориш на въпроса.

Няма да е дългосрочно и няма Европа да зависи от сащ. Ако четете новините ще видите колко нови газови находища около египет и израел, марко и т..н ще бъдат разработене в следващите няколко години( затова и по-горе писах за краткосрочен период) от европейски компании. До 5г ще се получи истински пазар на газ(с множество източници) а не както до сега 50+% от един монополист

До Стан, 50% не е монополист. Русия никога не е доставяла 50% стигали са до 40% от европейският внос. Замислял ли си се защо сме купували толкова от тях. Защото логистично е най евтино да го купим от Газпром. При капитализма няма друга движеща сила освен парите/цената. Сега обаче сме готови да плащаме много по-скъпо само и само да задоволим господарите.