Гръцките компании съсредоточават усилията си в системи за съхранение на енергия. Ежедневно Регулаторният енергиен орган (RAE) получава заявления за разрешителни за инсталации за съхранение на батерии, които варират от няколко мегавата до стотици мегавата. Общо заявките към RAE достигнаха 1,6 GW по време на лицензионния цикъл през октомври миналата година. Това е над проектите с общо 23,5 GW, които вече са подадени от над 300 компании. Новият Национален енергиен и климатичен план (NECP) се очаква да има за цел над 3 GW системи за съхранение на енергия, които да бъдат инсталирани до края на десетилетието. Така че надпреварата е в ход за получаване на разрешителни. Тя тече, докато пазарът все още очаква новата регулаторна рамка за съхранение, както и специализирани търгове, които се очаква да започнат в края на първото тримесечие. Това коментира изданието BalkanGreenEnergyNews.

Базираната в Германия Voltstorage е придобила разрешителни от RAE за три централи с обща работна мощност от 150 MW. Очаква се проектите да бъдат инсталирани в провинциите Западна Македония, Централна Гърция и Източна Македония и Тракия.

Трябва да се отбележи, че Voltstorage, освен батерии, също разработва потенциално новаторска технология за дълготрайно съхранение, използваща желязната сол. Целта е да се осигурят евтини решения, подобни на изпомпваната водноелектрическа енергия за мрежата. Public Power Corp. (PPC) също се е насочила към съхранение и наскоро получи разрешение за 100 MW проект в Птолемаида в Западна Македония.

Други компании включват Magna Victoria, Melven, Mars BESS и MS Komotini, които вече са получили разрешения за комбиниран капацитет от 400 MW батерии в различни големи проекти. MS Komotini е едно от седемте дъщерни дружества на Motor Oil, които са подали заявления за над 300 MW инвестиция в съхранение на енергия.

3eNews