Битка между Давид и Голиат се разигра на финансовите пазари около цената на акциите на веригата за търговия на дребно с видео игри ГеймСтоп (GameStop). 

Всъщност, отказаха се двама голиати - професионални инвестиционни фирми, заложили много пари, че акциите на ГеймСтоп ще се сринат, на практика се признаха за победени. Победител, поне засега, са армия от малки доброволни инвеститори, събрали се в Редит (Reddit) и други платформи, за да подкрепят акциите на компанията и да се противопоставят на големите инвеститори.

Някои от най-популярните платформи за търговия с акции забраниха покупката на книжата на определени компании, обект на засилен интерес за къси продажби, което причини силно недоволство сред потребителите, а конгресмени от двете партии в САЩ поискаха разследване на случващото се, информира ДПА.

Робинхуд (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

Тук идва ред на българската връзка. Главен изпълнителен директор на Робинхуд е Владимир Тенев. Младият предприемач определи взетото решение като трудно, но необходимо, за да се защити платформата и клиентите й, информира Ройтерс. Компанията уточни, че мярката е временна и днес ще бъде частично вдигната.

Забраната обаче предизвика силно недоволство сред потребителите, които приеха невъзможността да купуват акции като удар срещу позициите им.

Сред другите засегнати са веригата кина ЕйЕмСи (AMC); Нокиа (Nokia) и производителите на телефони Блекбери (Blackberry), допълва БТА. Акциите на тези компании рязко поевтиняха след налагането на забраните на фона на рекордното поскъпване предишните дни.

Котировките на ГеймСтоп например се колебаеха между 112 и 480 долара през последните 24 часа.

Всички тези акции поскъпнаха благодарение до голяма степен на потребители на социалната мрежа Редит и други форуми, които започнаха да купуват, за да повишат цените. Тенденцията първоначално започна като кампания срещу хедж фондове, залагащи срещу тези компании, и през изминалата седмица вече донесе на професионалните инвеститори загуби за милиарди. Дребните инвеститори обаче също рискуват да загубят пари, когато цената на акциите се нормализира - нещо, което вече започна да се случва.

Нарастват и опасенията, че силната нестабилност ще доведе до появата на балон на по-широкия пазар. Основните борсови индекси на Уолстрийт сега са близо до рекордните си максимуми след силните спадове през март, когато се разрази пандемията от коронавирус и преди приемането на мерките в подкрепа на икономиката.

Снимка: iStock by Getty Images

Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) пък закри популярна група, посветена на борсовата търговия със 157 000 участници - Робинхуд сток трейдърс (Robinhood Stock Traders). Като причина се посочва нарушаване на политиката срещу "сексуална експлоатация на пълнолетни лица", информира Ройтерс. Основателят на групата, 23-годишния Ален Тран твърди, че никога не е виждал съдържание "само за възрастни" в нея. Някои от членовете на групата напоследък направиха печалби от десетки хиляди долари по препоръки от форума в Редит. Според Тран институционалните инвеститори се опитват да разделят армията от дребни инвеститори.

От началото на годината инвеститорите от Уолстрийт са загубили вече 70,87 млрд. долара по къси продажби - инструмент, при който на практика се залага на поевтиняването на определени книжа, сочат данни на анализаторската компания Ортекс (Ortex), цитирани от Ройтерс.