Платформата за търговия с акции през мобилно приложение Робинхуд (Robinhood) съобщи, че планира излизане на борсата по-късно тази година, предадоха световните агенции.

Компанията с централа в Менло Парк, Калифорния, е подала документи пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ).

Робинхуд не посочи размера на планираното първично публично предлагане (ППП - IPO) или на коя борса възнамерява да направи дебюта си.

ППП се очаква, след като комисия завърши прегледа на подадените документи, съответствието с пазарните изисквания и други условия.

Робинхуд бе основана през 2013 г. и се определя като пионер в привличането на нови, по-млади инвеститори на финансовите пазари. Компанията си е поставила мисия да осигури достъп до фондовата търговия за хора, които не разполагат с наследени активи и ресурси. Противници на концепцията обаче обвиняват платформата, че действа по-скоро като хазартен сайт, отколкото като сериозен доставчик на финансови услуги с лесното си за боравене мобилно приложение, популярно сред по-младите инвеститори.

Бизнес моделът на Робинхуд привлича потребителите с това, че не изисква такси, докато същевременно получава пари от големите корпорации на Уолстрийт за посредничеството на трансакциите им, отбеляза неотдавна Чарли Мънгър, заместникът на инвестиционния гуру Уорън Бъфет.

По думите на Мънгър платформата насърчава хората да поемат значителни рискове - твърдение, което Робинхуд отхвърли като "разочароващо и елитистко".

По-рано тази година компанията се оказа в центъра на битка между малки инвеститори и големи играчи от Уолстрийт, разразила се около акциите на компании като ГеймСтоп (GameStop) и Ей Ем Си ентъртейнмънт (AMC Entertainment). Робинхуд трябваше да ограничи търговията с тези книжа и бе привлечена към разследване на Конгреса по казуса.