Американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) се съгласи да плати глоба от 4 милиона долара по обвинение от регулаторните органи в САЩ, че подразделението й за управление на активи е заблудило клиентите относно инвестиции за въздействие върху околната среда, обществото и корпоративното управление, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ глоби подразделението за управление на активи на "Голдман Сакс" за нарушаване на политиката и процедурите, свързани с два взаимни фонда и отделна стратегия за управление на сметките, предложена на пазара като инвестиции в стратегии за въздействие върху околната среда, обществото и корпоративното управление (Environmental, social, and corporate governance - ESG).

В заповедта на регулаторната комисия се посочва, че от април 2017 г. до февруари 2020 г. подразделението е сгрешило в политиката и процедури в областта на ESG стратегиите, които инвестиционните екипи са използвали за подбор и мониторинг на ценни книжа.

От април 2017 г. до юни 2018 г. компанията не е успяла да приложи никакви писмени политики и процедури за проучвания в областта на ESG инвестициите в един продукт, а когато те са установени, не е успяла да ги следва последователно преди февруари 2020 г., според американския регулатор.