Германската Федерална служба за защита на конкуренцията (Bundeskartellamt) наложи глоби на обща стойност 155 милиона евро на седем компании за доставка на едро на пестициди по обвинение, че 17 години са се договаряли за цените, предаде Франс прес.

Разследването е показало, че всяка пролет и есен между 1998 г. и март 2015 година компаниите са съгласували ценовите си листи, посочи председателят на антикартелната служба Андреас Минт. През първите години някои компании просто са ползвали тази координирана таблица с цени, поставяйки отгоре логото си, уточни той.

Сред санкционираните компании са четирите най-големи участници на германския пазар. Групата Байзелен (Beiselen), която първа е разобличила картела пред властите, се е отървала от глобата.

Решението може да бъде обжалвано пред съда.

През последните години антикартелната служба наложи множество глоби за картелно споразумение в най-различни сфери - от регистрационни номера за коли до чували за картофи, в стоманодобива, жп транспорта, бирата, камионите и надениците.

Глоба от 646 милиона евро беше наложена през декември на три стоманодобивни компании, сред които Тисенкруп (Thyssenkrupp), заради договаряне на цените.