"Главболгарстрой" се оттегля от проекта "Алепу Вилидж", съобщиха от компанията. Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта "Алепу Вилидж".

Сега холдингът ГБС съобщи, че, стъпвайки на над 50 годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти, посочват от компанията.


Строителството на курорта бе спряно заради открити нарушения и след съдебно решение, че обектът е незаконен. Застрашаващ свободния достъп до плажа проект предизвика гневни обществени реакции. Дълго време властите се опитваха да тушират недоволството, като обявяваха, че на мястото се строи подпорна стена за блокиране на активирало се свлачище, а над нея били предвидени малко вили и зеленина.


Дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев. Той е частен инвеститор и строителен предприемач, притежаващ богат опит в хотелиерството, информират от компанията и отбелязват, че Василев работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие. Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър.

Снимка: Булфото

Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 година - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията "Алепу Вилидж" АД.

През 2016 година "ГБС Турс" ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на "Алепу Вилидж" АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс "Св. Тома", както и с намерението да предотврати риска от разрастващото се свлачище, криещо опасност за живота и здравето на хората, преминаващи по прилежащия асфалтов път и ползващите плажа, посочват от компанията.

Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище "Св. Тома". Не овладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив Дюни, както и на намиращия се в съседство плаж "Аркутино".

Ще бъде ли достроен курортът: какво смята да прави Стоян Василев

Новият инвеститор в проекта "Алепу Вилидж" заяви, че ще търси законов и приемлив за обществото начин да го завърши. Ще изчакаме всички съдебни инстанции да се произнесат преди да продължим с каквито и да е действия, които ще бъдат законово издържани, каза на пресконференция новият инвеститор в "Алепу Вилидж" Стоян Василев, цитиран от БТА.

Василев се ангажира в този период да чуе мнението на заинтересованите страни, за да се намери най-доброто решение за природата и хората. По думите му "лош вариант е да остане незавършен бетонен паметник, но е още по-лош вариант да има свлачище, пропаднал плаж и замърсяване". (става дума за първата част на проекта - изграждане на брегоукрепителното съоръжение). Василев уточни, че под заинтересовани страни разбира - колеги от сектор "Туризъм", местни жители и власти, които имат отношение и милеят за района, както и представители на неправителствения сектор и допълни, че целта е да се постигне съгласие и ако има притеснения около проекта, да се потърсят варианти за разрешаването им. Няма да допусна да бъда шантажиран, изнудван от псевдоеколози и групи хора с нечистоплътни намерения, заяви Стоян Василев.

Сделката е за "ГБС Турс", като компанията е притежател на правото за строеж за проекта "Алепу Вилидж", съответно без тази част, която остава собственост на притежателите на терена - едноименната на проекта фирма, потвърди Стоян Василев съобщеното по-рано от ГБС. Става дума за покупко-продажба на акции - смяна на собственика на дружеството, което е носител на определени права.

Ако съдебното решение се потвърди

В отговор на въпрос юристът Димитър Данаилов, който също участва в пренсконференцията, заяви, че ако от съда бъде окончателно обявено разрешението за стоеж за недействително, това означава, че е възможно да се изготвят нови инвестиционни проекти, и ако бъдат одобрени по надлежния ред и бъде издадено ново разрешение за стоеж, да се осъществи инвестиционно намерение в съответствие с издаденото разрешение за строеж. Делото е между първа и втора инстанция, като към настоящия момент преписката физически вече е във Върховния административен съд, но не е образувано съдебно дело.

Още за проекта

Василев обясни, че по втората част от проекта - за курортния комплекс, се предвижда той да е от висока категория, проектиран е в духа на традиционната крайморска архитектура. По проекта се предвижда озеленяване.

На интернет страницата на курортния комплекс пише, че "Алепу Вилидж" e туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация. Главните показатели на проекта са: застроена площ (ЗП): 1263,50 м2; разгъната застроена площ (съгл. ЗУТ): 3073,57 м2; Площ УПИ: 7423,733 м2; плътност на застрояване: 17,02 %; интензивност на застрояване: 1; процент на озеленяване: 50%.