Седем висококвалифицирани френски алпинисти започнаха летните дейности по инспекция и поддръжка на кабелите и външните повърхности на пилоните на моста Рио-Антирио, свързващ Пелопонес и континентална Гърция, предаде АНА-МПА, на която се позова БТА.

Специализираните дейности са част от постоянния ангажимент на гръцката компания ГЕФИРА (Gefyra, "Мост"), която е създадена през 1995 г. с цел проектиране, строителство, финансиране, поддръжка и експлоатация на моста Рио-Антирио, пише на сайта на гръцкия Генерален секретариат на инфраструктурата.

За двугодишния период 2023-2024 г. компанията изчислява, че ще похарчи 7,4 млн. евро за дейностите по подобрение, ремонт, мониторинг и поддръжка на моста, пояснява АНА-МПА.

Очаква се работата на екипа алпинисти да приключи до началото на август, като междувременно движението се осъществява нормално.

Главният изпълнителен директор на ГЕФИРА Панос Лукас уточни, че гръцката компания е член на международното дружество за концесии и доставчик на пътни транспортни услуги ВИНЧИ Хайуейс (VINCI Highways) и добави, че от откриването на моста през 2004 г. досега са направили инвестиции в размер на 50 млн. евро.