Руската газова компания Газпром и австрийската О Ем Ви (OMV) сключиха основополагащо споразумение за продажба на активи. Документът бе подписан от ръководителя на Газпром Алексей Милер и от изпълнителния директор на О Ем Ви Райнер Зеле след разговори между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Коментирайки сделката, Путин припомни, че след преговори във Виена през лятото двете компании са сключили споразумение за продължаване на дългосрочните договори в Австрия до 2040 г.

"Подписаната току-що нова договореност за включване на О Ем Ви в разработването на Уренгойското газово находище потвърждава стратегическия характер на партньорството на тази компания с Газпром", подчерта руският президент.

В съобщение на руския газов гигант се казва, че окончателното споразумение за продажбата на активи се планира да бъде сключено догодина.

През декември 2016 г. О Ем Ви и Газпром постигнаха базово обвързващо споразумение за обмен на активи. По сделката Газпром получава 38,5 процента от норвежката дъщерна компания на О Ем Ви, О Ем Ви Норге (OMV Norge). Австрийската компания на свой ред придобива 24,98 процента от усвоените участъци под номера 4 и 5 от ачимовските залежи в Уренгойското находище в Сибир. През лятото на миналата година Газпром и О Ем Ви планираха подписването на документ за създаване на смесено дружество в рамките на обмена на активи и започването на процедура по съгласуване с норвежките власти, припомня ТАСС.

След срещата си с Курц Путин каза, че приветства позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2".

Европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация, заяви австрийският канцлер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Милер допълни, че западните партньори продължават работата по "Северен поток 2".