В неделя Ford Motors имаше бърз и твърд отговор на настояванията на американския президент Доналд Тръмп, че митническите тарифи за китайски стоки ще принудят големият автомобилен производител да изгради завод за производството на модела Ford Active кросоувър в САЩ.

"Не би било изгодно да изградим завод за модела Focus Active в САЩ при очакван годишен обем на продажбите, който да е по-малък от 50 хиляди автомобила", се посочва в специално изявление на компанията Ford в неделя, съобщава агенция MarketWatch, цитирана от БНР.

"Ford обаче се гордее да наеме повече почасови работници в САЩ и да произвежда повече превозни средства в САЩ, отколкото всеки друг автомобилен производител", се допълва в съобщението на компанията.

Повод за това изявление даде коментар на Доналд Тръмп в туитър по-рано в неделя, че "Ford брутално уби плана за продажба в САЩ на произведени в Китай малки автомобили с оглед на перспективата за по-високи американски митнически тарифи. Този автомобил може да бъде произвеждан в САЩ и Ford няма да плаща мита!".

Трябва да се има предвид, че на 31-ви август компанията "Форд" отмени плановете си да внася компактни Focus Actives, произведени в Китай, поради високите тарифни разходи. Но това просто означава, че този модел автомобил няма изобщо да бъде продаван в САЩ и ще продължава да бъде продаван навсякъде другаде по света.

"Това е допълнително доказателство, че нито президентът, нито търговските му представители нямат представа за сложността на световните вериги за доставки", посочи Джон Габриелсен, пазарен икономист, специализиран в автомобилната индустрия, за неделното издание на Detroit Free Press.

Акциите на Ford приключиха петъчната търговия с понижение от 1,7% и вече загубиха почти 26% от стойността си в рамките на настоящата година, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 се търгува със 7% над неговите нива от началото на 2018-а година.