Германската автомобилостроителна група "Фолксваген" (Volkswagen Group) предупреди във вторник, че може да затвори завода на своето подразделение "Ауди" (Audi) край белгийската столица Брюксел, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Причина за евентуалното спиране на работата на фабриката е значителният спад при търсенето на луксозни електрически автомобили на европейския пазар.

Освен това заводът в района на Брюксел е изправен пред "дългогодишни предизвикателства", посочва Ройтерс.

През февруари фабриката ограничи своето производство и дори спря работа за известно време заради недостиг на автомобилни компоненти. Това забави доставките на автомобили "Ауди" за клиенти на компанията, а "Фолксваген" отчете спад с 20 на сто на оперативната си печалба за първото тримесечие.

В завода в Брюксел през миналата година са произведени около 50 000 автомобила. В него работят около 3000 души.

Експертите на концерна се опитват да намерят решение на проблема, но може да се стигне до спиране на работата на фабриката, ако не бъде предложен алтернативен вариант, се посочва в съобщение на компанията "Ауди".

По-рано подразделението на "Фолксваген" предупреди, че очаква спад на продажбите си през 2024 година, припомня Ройтерс.

Европейските автомобилни компании се отказаха от плановете си за електрификация, след като продажбите на задвижвани с батерии автомобили нараснаха само с 2,4% в региона през първите пет месеца на 2024 г. до около 800 000 единици спрямо предходната година. В знак на влошаване на търсенето, продажбите са спаднали с 11 процента на годишна база само през май, според данни на CRU Group, компания за бизнес разузнаване в областта на суровините, за което писа британският FT.

В резултат "ПауърКо" (PowerCo), поделението за батерии на "Фолксваген" (и не само то), отложи за неопределено време решението за изграждане на четвърти завод за батерии в Европа, след като през 2021 г. се зае да построи шест до 2030 г.

Като цяло батерийната индустрия е ударена силно от забавеното търсене на електромобили.