Зараждащата се индустрия на батерии в Европа се тресе от глобалното забавяне на продажбите на електрически автомобили, принуждавайки компаниите да отменят или отложат проекти, които биха създали повече от 2 милиона електромобила за една година. Бавното навлизане на потребителите и конкуренцията от страна на китайските производители на батерийни клетки са довели до оттегляне на инвестиционните планове за около 158 гигаватчаса прогнозирано производство в региона от началото на годината. Това сочат данните на консултантската компания за литиеви батерии SC Insights, цитирани от FT.

"(Производителите на автомобили в Европа) не пускат поръчки за батериите", каза Анди Лейланд, управляващ директор на SC Insights. Липсата на дългосрочно планиране от страна на европейските правителства и производителите на автомобили ще означава, че "китайците поемат големи парчета от индустрията (на батерии)", добави той.

Европейските автомобилни компании се отказаха от плановете си за електрификация, след като продажбите на задвижвани с батерии автомобили нараснаха само с 2,4% в региона през първите пет месеца на 2024 г. до около 800 000 единици спрямо предходната година. В знак на влошаване на търсенето, продажбите са спаднали с 11 процента на годишна база само през май, според данни на CRU Group, компания за бизнес разузнаване в областта на суровините.

Стартъпите в батерийния бранш в Европа бяха засегнати от поредица от големи неуспехи през последните месеци. Northvolt, демонстративното отроче в региона за местно производство на батерии, стартира стратегически преглед миналата седмица, според който новите фабрики в Германия, Канада и Швеция може да бъдат отложени. Това решение последва загубата на шведската група от ключов договор за 2 милиарда долара с BMW, след като не успя да увеличи производството достатъчно бързо.

PowerCo, отделът за батерии на Volkswagen, отложи за неопределено време миналата година решението за изграждане на четвърти завод за батерии в Европа, след като през 2021 г. се зае да построи шест до 2030 г. Дори някои китайски компании се оттеглиха в Европа. Китайската Svolt се отказа през май от плановете си да построи завод за батерии в Германия, позовавайки се на несигурността относно планирането, тарифите и субсидиите, както и загубата на водещ клиент.

"Индустрията на батериите в Европа беше една от големите мечти, големите пари и голямото бързане, но сега разтърсването се случва", каза един водещ инвеститор в производители на автомобили и групи от вериги за доставки на електромобили. "Всички компании, които не са подкрепени от големи конгломерати или не са китайски, ще умрат." В резултат на намаляването на плановете на автомобилните компании за електрифициране на моделите им, Rho Motion, консултантска компания по веригата за доставки на електромобили, намали прогнозата си за продажбите на батерийни автомобили в Европа с 15 процента за 2030 г. в сравнение с предишната си прогноза от миналата година.

Един старши банкер, работещ по европейски проекти за батерии, очакваше по-нататъшно забавяне и отлагане на производствените планове, но смяташе, че нови анулирания на проекти са малко вероятни. "Това е постоянният натиск върху разходите и способността на Китай да произвежда нещо по-евтино от всеки друг", обясниха анализаторите.

Заводите за батерийни системи са сложни, капиталоемки производствени операции, създаващи предизвикателства за новодошлите да произвеждат последователно клетки, съобразени със спецификациите на клиентите. И това да се случва в достатъчно голям мащаб, за да намалят разходите до същото ниво като азиатските вече познати производители. "Можем да ги победим по производителност на продукта", каза Питър Карлсон, главен изпълнителен директор на Northvolt. "Трябва да докажем, че можем да ги изравним по отношение на изпълнението", добави той относно способността на компанията да произвежда батерии в промишлени мащаби.

Приблизително половината от обявените заводи за батерии с обща мощност от 1280 GWh в Европа са изложени на висок риск да бъдат недостатъчно използвани или изобщо да не бъдат построени до 2030 г., според CRU.

За сравнение, малко над една четвърт от 4 413 GWh и 1 262 GWh, обявени за Китай и САЩ - където са въведени стабилни протекционистични мерки срещу китайския внос - са изложени на риск.

3eNews