EY отмени плана си за разделяне на своите одиторски и консултантски подразделения. Фирмата, официално известна като Ernst & Young, обяви, че "спира работата по проекта", след като нейното американско поделение реши да не продължава напред по изпълнение на плана, съобщи Би Би Си (BBC).

Голямата четворка - Deloitte, EY, KPMG и PwC - доминират на световния одиторски пазар.

Планът дойде на живот, когато регулаторите призоваха за големи реформи в индустрията заради породили се конфликти на интереси и лоши работни практики.

Ако сделката - вътрешно наречена "Проект Еверест" - се беше осъществила, това щеше да бъде най-голямата промяна в счетоводната индустрия от повече от две десетилетия.

Съобщението на EY слага край на продължила една година битка за постигане на  вътрешна поддръжка за разделянето на звената.

"Ние признаваме предизвикателствата с отделянето на някои от нашите бизнеси, които имат най-сериозен технически опит по начин, който дава на двете организации необходимите възможности да се конкурират ефективно на пазара", се казва във вътрешна нота, до която е получила достъп BBC.

"Осъзнаваме също, че се нуждаем от повече време, за да направим необходимите инвестиции и да подготвим бизнеса за разделяне."

Проектът струва на фирмата повече от 100 милиона долара според Wall Street Journal.

По-рано този месец счетоводният надзорен орган на Германия глоби EY и забрани на компанията да извършва одити за Wirecard, фалиралият оператор на електронни плащания.

Компанията дължи на кредиторите почти 4 милиарда долара, след като призна, че големи суми никога не са съществували в нейните счетоводни книги, което бе определено като глобална измама.

Забраната забранява на EY да извършва одити на определени компании за две години.

През 2021 г. регулаторите на Обединеното кралство призоваха да се намали доминацията на Голямата четворка след някои нашумели счетоводни провали.