Най-големият германски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen AG) е постигнал споразумение с представители на служителите си за мултимилиардна програма за спестявания за всички основни марки на компанията - 12 на брой, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всъщност "Фолксваген" е най-големият производител на автомобили в света с приходи от $284,34 милиарда през 2022 г. Германската компания беше втора през 2021 г., но миналата година измести от лидерското място "Тойота" (Toyota Motor Corporation).

Програмата за съкращения

Разходите за персонал ще бъдат съкратени с 20 на сто, но компанията обяви, че няма да има принудителни съкращения.

Голяма част от спестяванията ще бъдат направени за сметка на фиксирани и материални разходи.

Очаква се програмата да увеличи печалбата с 4 милиарда евро до идната година, като ръководството се надява да увеличи постъпленията до 2026 г. до 10 милиарда евро годишно.

Прогнозите са рентабилността да се увеличи от 3,4 на сто до 6,5 на сто.

Шефът на основната марка  - "Фолксваген" (Volkswagen Commercial Vehicles), Томас Шафер, обяви плана за спестявания през лятото след месеци на преговори с работническия съвет на компанията.

"През последните седмици направихме голяма стъпка напред към разработката на най-комплексната програма, която марката е приемала някога", заяви Шафер.

"Споразумението със служителите в важна стъпка, за да продължим по подетия път", добави той.

Председателката на работническия съвет Даниела Кавало заяви, че споразумението ще укрепи конкурентоспособността в дългосрочен план, без да нанася едностранна вреда на служителите. "Не сме приемали никакви съкращения на заплати или на работни места", отбеляза тя.

Кавало отбеляза, че по-голямата част от спестяванията ще са в области, които не са пряко свързани с персонала. В допълнение към материалните и фиксирани разходи, планът ще обхване продажбите и продуктовото развитие.

Времето за разработване на нови модели ще бъде намалено до 36 месеца.

"Фолксваген" не уточни колко работни места ще бъдат съкратени. С оглед на съкращаването на разходите без освобождаване на служители, ще бъде разширена възможността за пенсиониране, при която работникът получава и пенсия, но и продължава да работи на намален работен ден), каза говорителят на компанията.

От началото на ноември е замразено наемането на нови служители.

След изненадващото прекратяване на субсидиите на германското правителство за покупка на електрически автомобили "Фолксваген" обяви вчера, че подобно на други автомобилни производители ще доплати субсидията. Компанията ще изплати целия бонус за всички отговарящи на условията електрически автомобили, поръчани до 15 декември и регистрирани до края на март, съобщи компанията.

Ето 12-те марки на Фолксваген: Фолксваген (Volkswagen Commercial Vehicles), Шкода (Skoda), Ауди (Audi), Бентли (Bentley), Бугати (Bugatti), Ламборгини (Lamborghini), Порше (Porsche), Сеат (SEAT), МАН (MAN), Сканиа (Scania), Неоплан (Neoplan), Дукати (Ducati).