Американската петролна компания Ексън мобил (Exxon Mobile) даде на съд в САЩ две кубински компании - Куба петролео (Cuba Petroleo-Cupet) и холдинга Симекс (Cimex) заради имущество, конфискувано на островната държава по време на революцията на Кастро през 1959 г., предаде Франс прес и БТА.

Американският гигант обвинява кубинските предприятия в "незаконен тафик на конфискувано имущество". Обвиненията се отправят по силата на глава трета от американския закон "Хелмс-Бъртън". Той влезе в сила в четвъртък и позволява на американци да поискат репарации заради национализация на имущество.

Компанията Ексън мобил внесе иска си в съда на окръг Колумбия. В него тя иска компенсации за използването на рафинерия, на бензиностанция и на други активи в Куба.

Ексън се зароди от бившата компания Стандард ойл (Standard Oil), чиято рафинерия в Хавана беше едно от първите американски предприятия, които бяха национализирани от Фидел Кастро. После Ексън се сля с Мобил.

Глава трета от закона "Хелмс-Бъртън", приет в САЩ през 1996 г., позволява и на кубински изгнаници да съдят пред американски федерални съдилища компании, които са реализирали печалби, благодарение на национализирани дружества през 1959 г. От приемането на закона тази разпоредба беше системно суспендирана от американските президенти, за да не бъдат подразнени международни съюзници на САЩ. Чуждите инвестиции представляват един от приоритетите на социалистическия остров за развитие на неговата икономика, изпаднала в криза. Кубинското правителство смята закона "Хелмс-Бъртън" за неприложим и екстратериториален. Няколко чужди компании, основно европейски, присъстващи в Куба, също отхвърлят този нормативен акт.