Само 100 компании са източник на повече от 70% от световните емисии на парникови газове от 1988 г. насам. Тази теза е изложена от нов доклад, публикуван на страниците на в. "Гардиън".

Докладът "посочва как сравнително малък набор от производители на изкопаеми горива може да държи ключа към системната промяна на въглеродните емисии", казва Педро Фариа, технически директор на екологичната организация с нестопанска цел CDP, която публикува доклада в сътрудничество с Института за климатична отчетност.

Традиционно широкомащабните данни за емисиите на парникови газове се събират на национално ниво, но този доклад се фокусира върху производителите на изкопаеми горива. Съставен от публично достъпни данни за емисиите, той е предназначен да бъде първият от поредица от публикации, които подчертават ролята, която компаниите и техните инвеститори могат да играят в справянето с изменението на климата.

Докладът установява, че повече от половината от глобалните промишлени емисии от 1988 г. насам - годината, в която е създадена Междуправителствената група по изменение на климата - могат да бъдат проследени само до 25 корпоративни и държавни субекти. Според доклада мащабът на емисиите, свързани с тези производители на изкопаеми горива, е достатъчно голям, за да допринесе значително за изменението на климата.

ExxonMobil, Shell, BP и Chevron са сред компаниите с най-високи емисии от 1988 г. насам. Ако изкопаемите горива продължат да се добиват със същия темп през следващите 28 години, както между 1988-а и 2017-а, се казва в доклада, до края на века глобалните средните температури ще се покачат с 4 градуса. Това вероятно ще има катастрофални последици, включително значително изчезване на видове и рискове от глобален недостиг на храна.

Докато компаниите играят огромна роля в стимулирането на изменението на климата, казва Фариа, сблъсъкът на "абсолютното напрежение" е между краткосрочната рентабилност и спешната необходимост от намаляване на емисиите.

Проучване на Carbon Tracker през 2015 г. установява, че компаниите за изкопаеми горива рискуват да пропилеят повече от 2 трилиона долара през следващото десетилетие, преследвайки проекти за въглища, нефт и газ, които биха могли да бъдат безполезни на фона на световната борба срещу изменението на климата и напредъка във възобновяемите енергийни източници - на свой ред представлявайки значителни заплахи за възвръщаемостта на инвеститорите.

Според доклада една пета от глобалните промишлени емисии на парникови газове са подкрепени от публични инвестиции.

"Това поставя значителна отговорност върху тези инвеститори да се ангажират с въглеродни големи компании и да ги призоват да разкрият климатичния риск", казва Педро Фариа.

"Инвеститорите трябва да се откажат от изкопаемите горива", категоричен е и Майкъл Брюн, изпълнителен директор на американската екологична организация Sierra Club: "Това е не само морален, но и икономически риск. Светът се отдалечава от изкопаемите горива към чиста енергия и го прави с ускорени темпове. Тези, които са останали да държат инвестиции в компании за изкопаеми горива, ще открият, че техните инвестиции стават все по-рискови с течение на времето."

Има "нарастваща вълна от компании, които действат по различен начин от компаниите в този доклад", казва Брюн. Близо 100 компании, включително Apple, Facebook, Google и Ikea, са се ангажирали със 100% възобновяема енергия в рамките на инициативата RE100. Volvo наскоро обяви, че всичките й автомобили ще бъдат електрически или хибридни от 2019 г.

Петролните и газовите компании също се впускат в зелени инвестиции. Shell създаде подразделение за възобновяеми енергийни източници през 2015 г. с инвестиция от 1,7 милиарда долара. Говорител на Chevron заяви, че компанията е "отдадена на управлението на парниковите газове" и инвестира в два от най-големите проекти за съхранение на въглерод. Говорител на BP декларира, че компанията е "решена да бъде част от решението" за изменението на климата и "инвестира във възобновяеми енергийни източници и нисковъглеродни иновации". Съхраняването на въглерод проучва и ExxonMobil, която е изправена пред тежки критики за екологичните си резултати.

Но за мнозина предвидените суми и скоростта на промяна далеч не са достатъчни. Изследователска статия, публикувана миналата година от Пол Стивънс, академик в мозъчния тръст Chatham House, предупреждава, че редица мултинационални компании са изправени пред "отвратителен, брутален и кратък" край през следващите 10 години, ако не променят напълно своите бизнес модели.

Инвеститорите вече имат избор, според Чарли Кроник, старши програмен съветник в Greenpeace UK. "Бъдещето на петролната индустрия вече е написано: изборът е дали нейният упадък да бъде управляван, връщайки капитала на акционерите, който да бъде реинвестиран в истинските индустрии на бъдещето, или те ще продължат, надявайки се да не останат последните, когато музиката спре".