Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит за съответствие на обществените поръчки, възложени на "Автомагистрали" ЕАД в периода 1 януари 2016 г.-31 декември 2020 г. Проектът за решение е на ПГ "БСП за България".

Срокът за извършване на проверката е до 31 март догодина, а за внасяне на доклада в Народното събрание - 30 април 2021 г., предаде БТА.

"За" бяха 125 депутати, нямаше "против" и въздържали се.

В момента дружеството е изпълнител едновременно по седем договора, по информация на министъра на регионалното развитие, всеки един от тях е с голям обем дейности, отговорности и съответно изисква голям човешки и технически ресурс, пише в мотивите. Това поставя въпрос дали "Автомагистрали" имат необходимия капацитет, ползва ли подизпълнители, трети лица в т.ч. на граждански договори.

От левицата посочват, че дружеството отказва да внесе необходимата яснота за цени, изпълнение и усвояемост на отпуснатите средства.

С възлагания одит трябва да се установи дали са спазени условията за възлагане и дали е обезпечено изпълнението на тези значими обществени поръчки.

Обезпокоени сме, че "Автомагистрали" изпълнява седем договора за близо 4 млрд. лв. при положение, че тази държавна фирма няма необходимия капацитет да осъществява толкова много договори, уточни Румен Гечев, един от вносителите на проекта за решение. В обхвата на проверката, добави той, трябва да бъдат включени всички поръчки за периода.

Неотдавна, във връзка с атаката от БСП, от "Автомагистрали" заявиха, че имат капацитета да поемат възложените от Агенция "Пътна инфраструктура" обекти и че са готови за одит. Заедно с това изтъкнаха, че за 2019 г. дружеството е на печалба от 6 764 000 лева и че за тази година показателите също са добри.