"Автомагистрали" ЕАД не се притеснява от одит на дружеството от Сметната палата и ако такъв бъде възложен, ще окаже пълно съдействие, съобщиха от дружеството.

По-рано днес народният представител Георги Свиленски обяви на брифинг в парламента, че ПГ на БСП е внесла проекторешение в НС, с което иска Сметната палата да извърши одит на държавното дружество "Автомагистрали" за периода 1 януари 2016 г. - 31 декември 2020 година.

От компанията в отговор заявят, че имат капацитета да поемат възложените от Агенция "Пътна инфраструктура" обекти. "Дружеството няма незаконни договори, каквито опити за внушения се правят. Всички те са сключени при спазване на процедурите, предвидени в българското законодателство", отбелязват от компанията.

От дружеството напомнят, че различните обекти на компанията са в различна степен на подготовка и не се извършват строителни работи по всички едновременно. "За ангажираните в строителния бранш е известно, че подготвителната работа отнема много повече време от самото строителство, както и че е честа практика фирмите да си преотдават тежка механизация", изтъкват от компанията. От дружеството добавят, че при добър мениджмънт се създава добра организация на работа и изпълнението на обектите върви по план.

Най-важният обект за компанията е довършването на автомагистрала "Хемус" и от компанията уверяват, че работата по нея е с високо качество и ще е готова във вече обявения прогнозен срок.

Най-верният показател за управлението на дружеството са неговите финансови показатели, посочват от компанията и изтъкват, че за 2019 г. "Автомагистрали" ЕАД е генерирала печалба от 6 764 000 лева. За тази година показателите също са добри и ще бъдат обявени в предвидения от закона срок - 30 юни 2021 г., информират от компанията.

"Продължаваме с отговорност да изпълняваме поетите ангажименти по сключените договори с АПИ, а политическите коментари ще оставим на политиците", заявяват от дружеството.