Европейският самолетостроителен гигант "Еърбъс" (Airbus) заяви в сряда, че очаква търсенето на негови пътнически самолети да достигне 39 210 броя в рамките на следващите 20 години (до 2038-а година).

Това представлява възходяща ревизия с близо 2000 спрямо предишна прогноза на компанията за 37 289 машини.

"Еърбъс" също така отбеляза, че възнамерява да замени над 14 200 свои самолети с около 38 360 нови пътнически самолета и нови 850 товарни машини, което ще доведе до увеличаване на общия търговски флот на компанията в световен план до 47 680 реактивни самолета към 2038-а година.

Тези позитивни перспективи се дължат най-вече на търсенето на самолети в азиатско-тихоокеанския регион, което се очаква да формира 42% от доставките на нови въздухоплавателни машини. Междувременно сумарните доставки до северноамерикански и европейски авиокомпании ще представляват 36% от доставките на "Еърбъс" през следващите 20 години, добавят от компанията.

"Еърбъс" също така отбеляза, че вече прогнозира средногодишно нарастване на въздушният трафик през следващите две десетилетия от 4,3%, което е по-малко от предишна оценка на самолетостроителния гигант за увеличение с 4,4 на сто. Въпреки това компанията очаква въздушният трафик почти да се удвои до 2038-а година, като прогнозира, че рамките на Азия той дори ще се утрои. Прогнозите са, че китайският вътрешен пазар ще изпревари значително пазарите в САЩ и Западна Европа и ще стане най-големият въздушен център.