Доставките за ЕС на ваксината срещу новия коновирус на американската фармацевтична компания "Джонсън и Джонсън" ще започнат от 19 април. Това съобщи компанията пред Франс прес.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. Така ЕС разполага с четири одобрени ваксини - тези на "Пфайзер"/"Бионтех", Модерна, "АстраЗенека"/Оксфорд и сега тази на "Джонсън и Джонсън".

За да може да увеличи производствения си капацитет и да отговори на търсенето, Джонсън и Джонсън, сключи през последните месеци няколко споразумения с лаборатории подизпълнители в Европа - във Франция това беше "Санофи", в Италия - "Каталент", а в Германия "ИДТ Биологика". Активната субстанция, която дава ефикасност на ваксината, ще идва от поделението на "Джонсън и Джонсън" в Лейде, Нидерландия, - "Янсен".

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 милиона дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ваксината е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.