Mинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще проведе днес среща с финансовите регулатори относно екзалтираната търговия с акции на ГеймСтоп (GameStop) станала известна като "борсова война", предадоха световните медии.

Министърът на финансите на САЩ заяви днес, че тя и регулаторите на финансовите пазари трябва задълбочено да вникнат в случилото се около акциите на търговеца на видеоигри ГеймСтоп (GameStop) и други компании през последните дни, преди да предприемат действия, предаде Ройтерс.

"Трябва наистина да гарантираме, че финансовите ни пазари функционират правилно, ефективно, а инвеститорите са защитени", каза в сутрешно предаване на телевизия Ей Би Си министърката, която днес събира на среща водещи пазарни регулатори.

"Ще обсъдим...дали неотдавнашните събития дават основания за по-нататъшни действия", допълни тя, цитира БТА.

На срещата ще присъстват членове на Комисията по ценните книжа и борсите, борда на Федералния резерв, клонът на Фед в Ню Йорк и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Както Dir.bg писа Робинхуд (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни на изминалата седмица се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

"Това, на което сме свидетели, е мащабна трансформация, която се осъществява на финансовите пазари, водена от пресичането на технологиите, демокрацията и финансите, и която въвежда изцяло нова ера на финансово участие и динамика на пазара", обясни българският предприемач, изпълнителен директор на компанията Robinhood - Владимир Тенев. По думите му изминалата седмица е такава, която Уолстрийт и Мейн Стрийт скоро няма да забравят. Възможно е необичайните и драматични промени на пазара да се появят отново, допълни той.

Както вече беше казано - регулаторните органи вече наблюдават случващото се на пазара по-внимателно.

"Трудно е да се каже дали ще бъдат наложени допълнителни правила. Според мен целта е да се уверят, че за всички имат равен старт, да се предпазят инвеститорите на дребно, да се подсигурят начините на търговия с подходящите за това инструменти", коментира финансовият анализатор Бен Слейвън, цитиран от БНТ.