След спекулативното повишение на среброто на борсата в Чикаго в понеделник, във вторник сивият метал поевтиня с 13%. Ралито се случи, след като индивидуални инвеститори, обединени в групата WallStreetBets (WSB) от социалната мрежа Reddit, се стекоха на пазара (платформи, които позволяват търговия без инвестиционни посредници), като се опитаха да купят сребърни фючърси, за да вдигнат котировките на благородния метал.

Същата тактика беше приложена от групата WSB и миналата седмица с акциите на оператора на веригата магазини за видеоигри GameStop, на веригата киносалони AMC и някои други компании, а новата им цел са среброто и акции на компании за добив на сребро.

Според повечето анализатори и трейдъри идеята на т. нар. индивидуални инвеститори много бързо загуби скорост. В понеделник цените на ценния метал се повишиха с 11% до 30.03 долара за унция, което е най-голямото дневно увеличение от 2008 г. насам, достигайки 8-годишен връх. Това се случи след скок от 6% миналата седмица и рали с акциите на няколко минно-добивни компании. Във вторник, обаче, цената на среброто се понижи до 26.61 долара за унция в края на търговията на борсата в Чикаго, което представлява дневен спад с 13%.

Индивидуалните инвеститори настъпват

Потребител на онлайн платформата TheHappyHawaiian заяви миналата седмица, че закупуването на акции на инвестиционни фондове (ETF) за инвестиции в благородни метали "ще доведе до физически дефицит на среброто", а в трезорите на фондовете за инвестиции в благородни метали ще има излишък от сребро. В резултат на това пазарът на благородни метали и по-конкретно на сребро ще се свие, а цената на среброто ще расте.

Според BlackRock (най-голямата американска компания за управление на парични средства), увеличението на акциите на iShares Silver Trust в петък е най-голямата еднодневна печалба откакто акциите на ETF фонда започнаха да се търгуват през април 2006 г.

Акциите на добивните компании за сребро също се повишиха в понеделник, като регистрираните на фондовата борса в Лондон Fresnillo, които добави 21%, а на Hochschild Mining над 18%. В края на търговията във вторник спаднаха съответно с 5.95% и 13.07%.

Последните статистически данни на Лондонската асоциация за скъпоценни метали през ноември на пазара на сребро са продадени кюлчета за приблизително 6 милиарда долара. Според "Ройтерс" в лондонските трезори има приблизително 33 475 тона сребро на стойност 23.8 милиарда долара.

Наблюдатели смятат, че призивите от социалната мрежа Reddit, насочена към големи банки, не бива да притесняват инвестиционните посредници, защото това, което искат не може да се случи, тъй като кредиторите използват фючърсни оферти, за да хеджират физически притежавано сребро, което означава, че много трудно може да се спекулира с цените за продължителен период.

Надежди без покритие

Анализатори, потърсени за коментар от Financial Times, смятат, че на индивидуалните инвеститори на дребно ще бъде много трудно да окажат значително влияние върху цената на среброто, предвид големия извънборсов пазар на благородни метали. Затова интервенция, какъвто беше случаят с GameStop, е трудно да бъде осъществена не само към среброто, но и към други благородни метали, отбеляза Филип Нюман, директор на водещата консултантска компания за благородни метали Metals Focus.

Той също така добави, че фючърсната борса на CME Group в Чикаго има достатъчно запаси от сребро за доставка, ако т. нар. къси сребърни позиции бъдат затворени.

Намаляването на доставките може да има реални последици, като се има предвид, че среброто, за разлика от златото, често се използва в индустрията, като соларните инсталации например. Освен това, според канадската онлайн платформа Visual Capitalist, специализирана върху пазари, технологии, енергетика и глобална икономика, среброто е най-доходоносният актив за 2020 година, най-вече заради соларната индустрия, която през миналата година отчита рекорди.

Употребата на сребро в соларната индустрия се е увеличила със 7% през 2019 г., сочат данните на Института за среброто във Вашингтон и се очаква да продължи да нараства. Предварителните данни сочат нов ръст от 11% през 2020 година. Очаква се броят на слънчевите електроцентрали през следващите години да скочи в Австралия, Индия и Европа.

Освен за фотоволтаици, среброто се използва активно в производството на електрически превозни средства. Високата електрическа проводимост и устойчивостта на корозия правят използването на този метал без алтернативен във всякакъв вид електроника. До 2040 г. се очаква 49% от световното производство на сребро да бъде използвано за производството на електрически превозни средства. Следователно развитието на зелена икономика в света може да доведе до недостиг на този метал и увеличаване на неговите цени в дългосрочен план, но плавно, а не спекулативно, както се опитаха от групата WallStreetBets от социалната мрежа Reddit.

Освен това, според последните статистически данни на Лондонската асоциация за скъпоценни метали, през ноември на пазара на сребро са продадени кюлчета за приблизително 6 милиарда долара. Според "Ройтерс" в лондонските трезори има най-малко 33 475 тона сребро на стойност 23.8 милиарда долара.

Голямата печалба

Най-големият в света търгуван на борса фонд за инвестиции в сребро, iShares Silver Trust, отчете солиден приход от близо 1 млрд. долара в петък. Това се случи след няколко поста на членове на групата WallStreetBets (WSB) от социалната мрежа Reddit, които призоваха да се купуват акции и опции за оказване на натиск върху банките.

Повишаването на цените на среброто в понеделник предизвика реакция на някои инвестиционни посредници, че отново се прави опит да се използва шумотевицата, която предизвикаха закупуване на акции на GameStop и оператора на най-голямата верига киносалони в света AMC през последните дни, за да се атакува пазара на среброто.

"Това е безсмислено начинание с признаци на финансова анархия, от която някои се опитват да печелят", каза Рос Норман, опитен търговец на благородни метали.

Според анализатори, до които се допита "Ройтерс", покачването на цените най-вероятно е предизвикано от индивидуални инвеститори, тъй като има съобщения и за недостиг на сребърни кюлчета. Кен Луис, директор на американската платформа за търговия на благородни метали Apmex, заяви през уикенда, че компанията е била принудена да спре продажбата на сребро поради нарастване на търсенето.

"След като пазарите затвориха в петък, търсенето скочи шест пъти за нормален работен ден и над 12 пъти за нормален уикенд", уточни Луис. По неговите думи, заедно с изключително високото ниво на търсене, на пазара се забелязва и приток на нови клиенти.

По данни компанията VandaTrack, която обработва данни на американски брокерски фирми, в петък акциите на фонда iShares Silver Trust попаднаха в първата шесторка на най-търгуваните акции от индивидуални инвеститори.

Историята помни и други подобни интервенции

Нарастването на цените на среброто и на акции на добивни компании за сребро напомня за подобен опит на американските петролните предприемачи - братята Уилям Хърбърт Хънт и Нелсън Бункер Хънт, които закупуват за милиарди долари сребро през 1980 година.

За два дни цената на среброто скача от 7 на 49 долара за унция. Тогава след намеса на борсата в Чикаго, цените са върнати на ниво около 9-10 долара за тройунция, след което среброто се срина в известния Сребърен четвъртък на 27 март 1980 година. По-късно братята бяха осъдени за манипулация на пазара и двамата фалираха. Така че зад координираните атаки от WSB стоят момчета с икономическо образование, сериозни международни финансови сертификати и богат опит на пазарите, казват наблюдатели пред VandaTrack.