Отново високо напрежение между депутатите беляза и последното заседание на комисията по ревизия на текущото управление, оглавявана от Мая Манолова.

Този път в повод за размяната на остри реплики се превърна създаденият от държавата ВиК холдинг, с чийто капитал от 1 млрд. лв., отпуснат му от бюджета, са раздадени заеми на дъщерни дружества, които са заплашени от фалит.

При създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД на 5 май 2020 г. са били прехвърлени 1 млрд. лева към капитала на холдинга. До момента са похарчени 7 процента от тях. Това каза председателят на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД Иван Иванов в парламента по време на изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова относно дейността на холдинга на заседание на временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при изразходването на средства от Министерския съвет, предаде БТА. Иванов съобщи, че към момента на 20 ВиК оператора са прехвърлени държавните дялове, в процедура са за останалите 8.

Председателят на комисията Мая Манолова констатира, че, според предоставената й от Иванов информация, тези 7 процента са предоставени във вид на заеми и увеличение на капитала на определени ВиК дружества. Според информацията става въпрос за 6 дружества, на които "Български ВиК холдинг" е раздал 83 млн. лева като земни средства в 4 от случаите, а в останалите 2 случая е бил увеличен капиталът на 2 ВиК дружества. Затова тя попита, на какъв принцип са предоставени безлихвени заеми в размер на 63 млн. лева, а останалите 23 млн. лева са за увеличение на капитала.

Председателят на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД Иван Иванов отговори, че няма друг начин, по който холдингът да функционира, освен чрез предоставянето на заеми или придобиването/увеличението на капитала на дружества. Той допълни, че пари се дават за оздравяване. Иванов уточни, че поради лошата регулация в сектора има 6-7 дружества, които са били в много тежко финансово състояние. Те е трябвало да получат бързо заеми. Другата причина, за да се предоставят заеми, са за инвестиции. За момента има само един такъв, други три са в процес за разглеждане на искане. Иванов изтъкна, че всичките заеми се предоставят целево. 36,5 млн. лева от заемите са за натрупани задължения към Басейновата дирекция, респективно част от тях са прехвърлени към НАП, така че те са се върнали обратно в държавата. Иванов отбеляза, че подпомагайки така дружествата, "Български ВиК холдинг" намалява лихвената тежест, защото държавните вземания са с много висок лихвен процент, а този на "Български ВиК холдинг" ЕАД е пазарен и е много по-нисък.

Мая Манолова тълкува казаното от Иванов, че държавата е създала държавен "Български ВиК холдинг", който работи като банка - раздава заеми на избрани от него ВиК дружества.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова отрече "Български ВиК холдинг" да е финансова институция. Тя посочи, че този холдинг има 20 дъщерни дружества в своята структура. Той е бил създаден, за да може да се осигуряват средства за инвестиции във ВиК инфраструктурата. Тя добави, че "Български ВиК холдинг" има изработени правила и критерии, с които ще финансира ВиК проекти през дружествата, които са в холдинга. Според нея по този начин държавата подпомага изграждането и подмяната на ВиК инфраструктура, създавайки работещ механизъм и структура, която може да контролира и изпълнява тези функции.

"ВиК дружествата са на загуба, защото сте ги източвали", обвини директно управляващите проф. Румен Гечев от БСП, цитиран от БНТ и допълни: "Тук чуваме звук от щракване на белезници".

Репликата му обаче предизвика гневни реакции от страна на депутатите от ГЕРБ, които поискаха председателят на комисията Мая Манолова да не допуска народни представители "да произнасят присъди" в изказванията си. "Стана практика да се правят внушения и да се произнасят присъди, без да се посочват никакви факти", възрази Георг Георгиев, който поиска всеки, отправящ обвинения за злоупотреби, да предоставя конкретни факти за твърденията си.

"ВиК секторът е в плачевно състояние", включи се в спора Галя Бърдарска от "Има такъв народ". Тя обвини присъстващият в залата министър на регионалното развитие Петя Аврамова за изградения авариен водопровод до Перник, по време на водната криза, като посочи, че той е бил незаконен и преминава през частни имоти в нарушение на закона.

Освен около "Българският ВиК холдинг" по време на днешното заседание на комисията скандал се разрази и около държавната "Автомагистрали".