Американският самолетостроител Boeing обяви днес, че свива производството на модела 787 след откриването на нови проблеми, предаде Франс прес.

Това се добавя към предходните трудности, които вече нарушиха доставките на самолетостроителя.

Производството на 787 временно ще бъде под нормата от пет самолета месечно и постепенно ще се върне към обичайната скорост, съобщи групата в комюнике. Очакванията са тази година да бъдат доставени по-малко от половината от наличните самолети 787.

По-рано днес Федералното авиационно управление на САЩ (FAA) съобщи, че при някои недоставени самолети Boeing 787 Dreamliner има нов производствен проблем, който водещият американски самолетостроител трябва да реши преди да ги достави.

Проблемът засяга носовата част на фюзелажа на някои самолети Boeing от тази серия, които все още не са доставени, според данни на управлението. Дефектът е открит при текуща общосистемна проверка на самолетите 787, поискана от регулатора.

В зависимост от резултатите от проверката ще се реши дали трябва да се коригира конструкцията на самолетите 787, които вече са в експлоатация, уточни авиоуправлението.

Американската компания спря през май доставката на 787 Dreamliner заради допълнителни регулаторни изисквания.