Бразилската авиокомпания Gol стана първата в света, която възобнови полетите на самолетите Boeing 737 Max.

Самолетите от този модел бяха спрени по цял свят преди година и половина след две катастрофи, при които загинаха 346 души. Катастрофите бяха предизвикани от грешки в самолетната система за контрол на полета. 

Но след основен ремонт първият пътнически полет излетя от Сао Пауло за Порто Алегре.

До края на годината авиокомпанията планира да използва всичките седем самолета от този модел, с които разполага.

През последните 20 месеца ние направихме най-мащабната проверка по безопасността в историята на пътническата авиация. В нея участваха регулатори и авиокомпании от целия свят, посочи говорителят на Gol Селсо Ферера.

Вицепрезидентът на Gol по оперативната дейност Селсо Ферер, заяви, че има пълното доверие в безопасността на самолета след модификациите.

"През последните 20 месеца провеждаме най-интензивния преглед на безопасността в историята на търговската авиация. Безопасността е на първо място и най-важното", написа той в изявление, цитирано от Би Би Си.

Говорител на авиокомпанията заяви пред агенция Франс прес, че пътниците могат без допълнителни разходи да изберат друг полет с друг самолет, ако не искат да пътуват с Boeing 737 Max.

"Те ще могат да пренасрочат пътуването без такси или разлика в цената, за избраната дестинация си в рамките на срока на валидност на билета, който е 12 месеца от датата на покупката", каза говорителят.

Бразилската компания съобщи, че 140 от пилотите й са били обучени в САЩ да управляват 737 Max и всичките седем самолета от този модел ще летят отново до края на годината.

Новото начало

През ноември американските власти дадоха зелена светлина за подновяване на полетите със 737 Max, последвани от бразилските.

На 2 декември моделът 737 Max извърши първия си демонстрационен полет, откакто бе спрян от движени. С този полет водещата американска авикомпания American Airlines искаше да докаже, че самолетът е безопасен за пътниците, информира Ройтерс. Тестови полети с такъв самолет компанията проведе и през ноември.

Преди няколко дни - на 3 декември, ирландската Ryanair, обяви твърда поръчка за 75 самолета Boeing 737 Max.

В комюнике, цитирано от АФП, Ryanair поясни, че с тази сделка поръчаните за авиокомпанията самолети от модела 737 Max стават 210, а в парично изражение това е над 22 милиарда долара.

Нискобюджетният авиопревозвач имаше тези 75 самолета като опция и сега потвърждава поръчката, в момент когато Boeing отново залага на машините от този модел.

Ryanair се надява да получи първите самолети в началото на 2021 година след неотдавнашния първи полет на 737 Max в САЩ след двете тежки катастрофи.

Но не всичко върви гладко - Boeing се сблъсква и с откази за 737 Max. На 8 декември американската компания United Airlines съобщи, че миналия месец е отменила поръчките за 88 самолета, съобщи Асошиейтед прес.

Боинг 737 Мax бе спрян от движение през март 2019 година, след като две самолета от този модел катастрофираха и отнеха живота на 346 души в края на 2018- и началото на 2019-а. Злополучните машини бяха на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) и на индонезийската авиокомпания Lion Air.

Случилото се беляза най-тежката криза за безопасността в сектора.