Европейската комисия започна предварително разследване, което да установи дали дигиталният гигант Гугъл (Google) не се възползва неправомерно от доминиращата си позиция с цел да дава предимство на услуга си за търсене на работа Гугъл фор джобс (Google for Jobs), предаде Франс прес.

Разследването ни на Гугъл джобс продължава, заяви пред Франс прес говорителка на Европейската комисия след вчерашни коментари на еврокомисаря за защита на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Ако предварителното разследване даде резултат, може да се стигне до "задълбочено разследване" - официална процедура, в края на която Гугъл може да бъде осъден за плати глоба.

Досега Европейската комисия е глобявала три пъти гиганта от Калифорния и всеки път е било за злоупотреба с господстващо положение: през юни 2017 година за услугата Гугъл шопинг (Google Shopping) (2,42 милиарда евро глоба), през юли 2018 година за неговата безплатна операционна система за смартфони Андроид (Android) (4,34 милиарда евро) и през март 2019 година за платформата за онлайн реклама AdSense (1,49 милиарда евро).

Вестагер предупреди вчера в реч в Берлин за опасността, че гиганти като Гугъл "действат едновременно като играчи и като арбитри"