Европейската комисия наложи глоба от 570 милиона евро на компанията за финансови услуги Мастъркард (Mastercard) за изкуствено завишаване на цените на картовите разплащания, което е ощетило потребителите и търговците в Европейския съюз, предадоха световните агенции.

Според Брюксел Мастъркард е попречила на достъпа на търговците до трансгранични услуги на картови разплащания, нарушавайки правилата срещу злоупотребата с господстваща позиция.

Става дума за таксите за покупки с кредитни карти. При всяка трансакция банка на търговеца плаща междубанкова комисиона на банката, с чиято карта се извършва покупката, като разходът е за сметка на потребителите.

Според правилата на Мастъркард местонахождението на търговеца определя коя държава да посочи размера на междубанковата комисиона, като преди 2015 година имаше големи различия в комисионите в целия ЕС.

Това водеше до по-високи цени за търговците и потребителите, до ограничена трансгранична конкуренция и до изкуствено сегментиране на Единния пазар на ЕС, допълни Комисията.

Еврокомисията посочва в прессъобщението си, че компанията Мастъркард е приключила тази практика и е сътрудничела на евросъюза.

 

В резултат на сътрудничеството глобата е намалена с 10 процента, отбелязва Комисията.