Бившата австрийска министърка на външните работи Карин Кнайсъл е сред политиците, които не се отказват от сериозните си връзки с Русия, пишат австрийски издания.

Тя отказва да напусне поста си на член на управителния съвет в руския петролен концерн "Роснефт", който според медийни съобщения й носи 500 000 евро годишно.

Заради това Европейският парламент е наредил бившата министърка сред политиците, които целенасочено упражняват влияние в полза на Русия и разпространяват дезинформация, съобщава онлайн изданието "Политик-лайф".

Говори се за наличие на "черен списък" в доклада на Специалната комисия на ЕС за борба с дезинформацията, в който името на Кнайсъл се споменава като "разпространител на дезинформация".

В интервю за телевизия РТЛ Кнайсъл се оплаква, че се чувства като политическа емигрантка. Тя дори е трябвало да напусне Австрия поради фактическата забрана да упражнява професията си.

"Наложи се да избягам, не съм доброволно тук", казва 57-годишната бивша министърка по повод преместването си в едно село в Южна Франция. "Никога не съм си мислила, че ще трябва да напусна всичко, което съм създала." Но поради близостта й с Владимир Путин никой не се интересува от професионалните й знания.

Кнайсъл не съжалява за танца с Владимир Путин по време на сватбата си, пред когото тя се поклони, а снимката й обиколи света. Но пък животът й бил унищожен, тъй като не би искала да се дистанцира от Путин. Както казва РТЛ "защото освен неговото благоразположение не й остава почти нищо".

Пред телевизията тя оправдава донякъде ужаса, предизвикан от нашествието на Русия в Украйна. "И нападенията с дронове над Ирак и Афганистан донесоха ужас", обобщава Кнайсъл в интервюто. Според нея санкциите, наложени от Запада на Русия, са изключително тежки. "Прекъснати са самолетните връзки с Москва от европейското или североамериканското пространство".

Австрийският външен министър Карин Кнайсъл и руският президент Владимир Путин участват в церемония по полагане на венци на съветския военен мемориал на Шварценбергплац във Виена на 5 юни 2018 г. във Виена, Австрия. Путин е във Виена, за да отбележи 50-ата годишнина от завършването на газопровод, който транспортира руски газ до Европа

Снимка: Getty Images

И австрийският всекидневник "Пресе" пише, че Кнайсъл няма намерение да напуска "Роснефт", но заради това е изгубила поста си на вицепрезидент в "Стратег", дружество за политико-стратегически изследвания. Според "Пресе" тя се е разделила поста не съвсем доброволно.