Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов допуска закриването на Държавната консолидационна компания (ДКК) ЕАД.

Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и на над 5500 души, които работят в тях. Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК, каза министърът на пресконференция, в която участваха и заместник-министри, предаде БТА.

Богданов напомни, че целта, с която е създадена ДКК, е била държавата да обедини дружества с миноритарен дял, които да могат да бъдат продадени. Министърът отбеляза, че структурата не е работила по този начин. Напротив, коментира той - създала се е възможност за възлагане, превъзлагане между държавни предприятия.

Започнал е анализ на възможностите, като важното е да не се рискуват работните места. Целта ни е да фокусираме държавните предприятия към ДКК в четири основни ключови индустрии - чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини, каза Богданов. Той допълни, че това според ведомството са основните направления, които ще гарантират, че държавните предприятия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип и няма да разчитат на държавни поръчки и възлагания, няма да има и повече превъзлагания, основно заради които са генерирани щети за над 700 млн. лева.

Министърът на икономиката смята, че се отваря възможността за публично-частни партньорства на тези дружества с индустриални лидери в конкретната област, а не става дума за приватизацията им.

Друг ефект от преструктурирането е свързан с редуциране на броя на членовете на бордовете в държавните дружества, които сега са около 70 човека, а с промените ще станат между 20 и 30 души.

Богданов каза, че предложенията ще бъдат обсъдени с правителството, партийните лидери и с членовете на икономическата комисия в парламента. По думите на министъра това ще е процес, който ще отнеме време, освен че се нуждае от по-широка подкрепа, за да бъде реализиран.

В състава на ДКК ЕАД (както са включени в интернет страницата на холдинга) са 10 дружества: "Монтажи" ЕАД, "Авионамс" АД, "Кинтекс" ЕАД, НИТИ ЕАД, ВМЗ ЕАД, "Ел Би Булгарикум" ЕАД, "Еко Антрацид" ЕАД, "Национален институт за изследвания и сертификация" ЕООД, "Екоинженеринг - РМ" ЕООД, "Институт по маркетинг" ЕООД.

Със самата ДКК дружествата от системата стават 11.

В отговор на въпрос министър Богданов отбеляза, че до края на март изпълнителят на проекта за нов правителствен комплекс, който получи над 79 млн. лева с ДДС, ще възстанови още 13 млн. лева, а по-голямата част от оставащите около 20 млн. лева ще бъдат възстановени до края на март.

В началото на януари вече бяха възстановени 45 млн. лева - все по сметките на ДКК. С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие (ББР), изтъкна миналата седмица Богданов. Така ще спре изплащането на десетки милиони левове лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД - все дружества на ДКК.

Днес министърът уточни, че още този месец предстои подписване на допълнително споразумение с компанията. Държавата ще си плати за всичко, което досега е свършено, защото изпълнителят не е виновен, че тогава не сме знаели защо ни е правителствен комплекс, а сме го възложили, но останалото трябва да бъде възстановено по сметките на държавата най-късно до края на март, каза министърът.