Бившият шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров съобщи за "ежедневни опити за корупционен натиск", който идвал от високи нива. Имало и опити на ръководството да кадрува, каза той в предаването "На фокус" пo NOVA

"В частен разговор от Богдан Богданов (бел. ред. министър на икономиката) имаше опит да ми посочи кадър, който да бъде назначен в дъщерно дружество и аз елегантно посочих, че това не е моя работа. Човекът трябваше да бъде назначен в "Еко Антрацит" (бел. ред.: дружество, което отговаря за неутрализиране на вредните последици от минния добив в страната) и човекът сега е част от борда на директорите на ДКК. Експертизата му е впечатляваща", добави Димитров, който смята, че това е една от причините да бъде освободен. 

Димитров добави, че "Еко антрацит" е свързано с друго дъщерно дружество на ДКК - "Монтажи", и се свързва с т. нар. вътрешни възлагания, които според него са начин да се заобиколи Законът за обществените поръчки.

За обвинението, че в ДКК са получавани високи заплати той каза: "Заплатата е функция на постигнатите резултати в държавните предприятия. Ако говорим за справедливост, това е законодателно решение. Едно правителство винаги може да промени закона".

Решението за смяна в ръководството на ДКК, която управлява държавен ресурс и активи за милиард и 300 милиона лева, дойде от министъра на икономиката Богдан Богданов. Като мотив бе определена липсата на прозрачност и финансови отчети за две години назад, както и високите заплати в мениджмънта. 

Димитров добави и че е дезинформация твърдението в публичното пространство за 20 000 лева на ръка за представителни разходи. Случаят бил от декември 2022 г. в дъщерното дружество "Ел Би Булгарикум" и касаели предишния мениджмънт, а не за него. "В ДКК не съм взел нито лев за представителни нужди, не съм се възползвал от тях", каза още той.