Строителството на нови кораби е ключовата политика на "Параходство Български морски флот" АД за справяне с предстоящите регулации за корабните горива. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на компанията к.д.п. Александър Калчев.

"Новите кораби, които параходството ще придобива, са проектирани да работят с горива с ниско съдържание на сяра", добави още той.

По думите му тези съдове са подготвени за инсталиране на скрабъри, на практика без излизане от експлоатация.

"Двата последни нови кораба, които ще приемем през 2020 г., ще имат инсталирани скрабъри. Тогава ще можем да направим своите изводи", подчерта още к.д.п. Калчев.

Той предвижда, че ще има осезаемо покачване на цените на корабните горива през следващите години. Именно затова консумацията на гориво от корабите ще е изключително важна.

"За нас, а и за всички останали корабособственици, ще бъде най-важно съдовете да използват по-малко гориво, да бъдат по-ефективни и природощадящи", заяви още к.д.п. Калчев.

Влиянието на приетите изменения в конвенциите на Международната морска организация (IMO) върху морския бизнес ще бъде обсъждано на конференция във Варна. Събитието ще се проведе на 1 ноември.