По-малко от година за разработването на ваксина спрямо 10 години средно - все повече фармацевтични компании съобщават за ефективността на кандидат-ваксините срещу Ковид-19, което е своеобразен научен подвиг, станал възможен най-вече благодарение на значително финансиране, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Създаването на нова ваксина се оценява на 1 милиард евро, от клиничното разработване до построяването на завод. Само за финансирането на клиничното проучване във фаза 3, последната преди ваксината да получи одобрение, за да се пусне на пазара, са необходими неколкостотин милиона евро, изтъква специалистката в сектора от Бостън Кънсалтинг груп (Boston Consulting Group) Мари Умбло-Фереро. В случая с Ковид-19 обаче е имало безпрецедентна мобилизация на индустрията за производство на ваксини, която е осигурила няколко десетки милиарда евро в световен мащаб, добавя тя.

Тази финансова мобилизация минава през двустранни споразумения или международни организации и може да се използва при различни етапи от разработването на ваксината, за да подкрепи проучването или да осигури снабдяването с ваксини чрез предварителни поръчки.

САЩ много рано заеха позиция и нанесоха сериозен удар с операцията "Уорп спийд" (Warp speed), чиято цел е да ускори разработването на ваксини (но и на други терапевтични средства), както и да осигури достъпността им.

Бяха избрани няколко кандидати за създаване на ваксина, смятани за най-обещаващи, които получиха значителна финансова подкрепа.

Големият инвеститор - САЩ

От март американската компания "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) е получила над 450 милиона долара, към които бяха прибавени по-късно 1 милиард долара за 100 милиона дози от ваксината.

САЩ са предоставили от април почти половин милиард долара на биотехнологичната компания "Модерна" (Moderna), за да финансират клиничните тестове. Американската компания е получила общо 2,5 милиарда долара държавни пари. Друга американска компания, участваща в надпреварата - "Новавакс" (Novavax) - е била финансирана с 1,6 милиарда долара за 100 милиона дози.

САЩ обещаха и почти 2 милиарда долара на "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтек" (Biontech) за 100 милиона дози. "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордският университет също не останаха по-назад с 1,2 милиарда долара за кандидат ваксината за 300 милиона запазени дози.

Френската "Санофи" (Sanofi) също беше сред избраните заедно с британския си партньор "Джи Ес Кей" (GSK) и получи финансиране от 2 милиарда долара за 100 милиона дози.

Така САЩ са вложили само за потенциални ваксини 10 милиарда долара. Страната инвестира мащабно и в осигуряването на логистика и продажба. Вашингтон е подписал и споразумения за разширяване на производствения капацитет на производителите на фармацевтични флакони и спринцовки.

Какви ваксини ще има ЕС

ЕС е поръчал предварително от лабораториите общо почти 2 милиарда дози, ако се добавят и опциите за допълнителни дози.

ЕК е подписала договори с шест лаборатории. "Модерна", която е последната, с която има споразумение, може да предостави до 160 милиона дози от ваксината. Преди това ЕС вече се споразумя с "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън" (до 400 милиона дози всяка), двойката "Санофи" - "Джей Ес Кей" (до 300 милиона дози), "Пфайзер" - "Бионтек" (до 300 милиона дози) и германската "КюърВак" (CureVac) (до 405 милиона дози).

Тези договори ще бъдат финансирани с 2,1 милиарда евро европейски пари - без да се брои споразумението с "Модерна", но разпределението на сумите е конфиденциално, посочи пред АФП информиран източник от ЕС.

Според някои ръководители на фармацевтични лаборатории обаче Европа изостава в сравнение със САЩ, като те обвиняват Брюксел за административната тежест.

Други страни като Канада и Израел са подписали споразумения директно с лабораториите. Великобритания е поръчала общо 355 милиона дози от седем лаборатории, като и тук няма яснота за финансовите параметри, отбелязва АФП.