Стойността на борсата на млади фармацевтични стартъпи и биотехнологични компании рязко се повишаваше понякога тази година под влиянието на напредъка в търсенето на ваксина срещу Ковид-19. Една от тези компании е германската БионТек (BionTech), която съобщи за огромен напредък в съвместната си работа с Пфайзер (Pfizer), предаде Франс прес, на която се позова БТА.

БионТек има 1500 служители и акциите й се търгуват на Уолстрийт. Тя е основана само преди 12 години, а котировките й са скочили с 225 процента от началото на годината. Стойността й днес е близо 26 милиарда долара и двамата й основатели влязоха в клуба на най-богатите германци.

Покрай нея поскъпнаха акциите и на "малки" лаборатории, понякога без дори да са постигнали по-големи резултати. Акциите на германската Кюървек (CureVac) скочиха с 300 процента тази година, на американската Новавекс (Novavax) - с 2040 процента, а на Модерна (Moderna) с 326 процента и са на стойност над 30 милиарда евро.

Апетитът на инвеститорите се отрази и на първичното публично предлагане на борсата. Меката за биотехнологиите Уолстрийт и борсата Насдак регистрираха 65 нови компании, които привлякоха 16,2 милиарда евро, най-голямата сума в историята, според компанията за финансови данни Дийлоджик (Dealogic).

Модерна, която е много напреднала в разработването на ваксина, използва подобна технология на тази на БионТек и Пфайзер и първите резултати от трета фаза на мащабното тестване се очакват в най-скоро време.

Те ще спечелят много пари при положителни резултати, коментира Даниел Махони, управител на фонд във фармацевтичната индустрия за компанията Полър кепитъл (Polar Capital) в Лондон.

Специалистът набляга най-вече на факта, че както в случая на БионТек, пускането на пазара на ефикасна ваксина за по-малко от година, би било феноменален успех за тази компания, чиято технология все още не е доказана.

Именно тук се крие парадоксът при тези компании: те са щурмувани от инвеститори, привлечени от технологични обещания, а самите компании понякога нямат никакъв продукт, който да предложат.

Това е отражение на силните колебания в сектор, който може днес да е на върха, а утре - да изпадне в немилост.

Такъв е случаят с американската компания Иновио (Inovio), обещаващ кандидат за ваксина, чиито акции скочиха десетократно през лятото, за да се сринат, защото проектът се забави.