"Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не влияе върху цената на електроенергията". Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев. Тези негови твърдения категорично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Конфликтът между НЕК и бизнеса избухна веднага след празниците, когато за няколко дни количествата електроенергия за свободния пазар бяха свалени значително, а цената на тока се вдигна двойно. От НЕК се оправдаха със студеното време и преминаване на част от бизнеса към регулиран пазар. Работодателските организации пък обвиниха НЕК и ЕСО в "престъпна група" и поискаха оставките на шефовете им и енергийния министър Теменужка Петкова. Според тях скъпият ток ги прави неконкурентноспособни и ще доведе до поскъпване на стоките.

"Естествено, че може НЕК да влияе на цените", заяви Радев. И поясни, че компанията е "особен казус - и обществен доставчик, произвежда ток и е търговец, включително и на свободния пазар". Радев сравни НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход от мача.

"Визираме поведение на НЕК, което намираме за неадекватно, и то не само във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за силни мерки и реформи в енергийната система като цяло", каза още Радев. Според него се създава "изкуствен, и то търговски, а не фактически дефицит на електроенергия".