Във връзка с ескалацията на напрежението на територията на Израел през последните седмици и поради задълбочаващия се военен конфликт, след внимателна анализ на рисковете за сигурността, авиокомпания "България Еър" временно преустановява полетите по редовната си линия София - Тел Авив - София. Това съобщиха от пресцентъра на националния авиопревозвач.

Основен приоритет на националния превозвач винаги е бил гарантирането на безопасността на пътниците и екипажа, а усложняването на обстановката в Израел води до значителен риск за сигурността на гражданските полети от и до летището в Тел Авив, посочват от компанията.

Поради повишения военен риск всеки отделен полет до близкоизточната страна подлежи на предварителна преценка и потвърждение на застрахователното покритие, като усложнената ситуация прави невъзможно получаване на необходимото разрешение за извършване на полетите "България Еър" информира надлежно пътниците за промяната по техните резервации и издадени билети.

Отмяната на полетите се налага поради независещи от авиокомпанията причини, възникнали в условията на извънредни обстоятелства и вследствие на военната конфронтация в Израел, добавя БТА.

При вземането на решенията за отмяна на полетите от и до Израел са съобразени разпоредбите на Закона за гражданското въздухоплаване, както и приложимите регламенти на ЕС и международни договори, уверява "България Еър".

Националният превозвач изразява съжаление за причиненото неудобство и дава възможност на засегнатите пътници за безплатна промяна на датите по всички закупени билети за пътуване от и до Тел Авив в срок до една година.

Бихме искали да уверим всички наши пътници, че авиокомпания "България Еър" следи отблизо развитието на ситуацията, препоръките на държавните власти и след взискателна оценка на риска ще ви информира допълнително за възможностите за пътуване, обръща се компанията към своите клиенти.

Във връзка с медийни публикации относно провеждането на организирани пътувания на туристи до Египет и Йордания "България Еър" вчера уведоми пътниците си, че планираните чартърни полети до курортните градове в Египет се изпълняват по предварително обявеното разписание и в пълен обем през есенния сезон.