Amazon купува филмовото студио MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), като ще плати за него 8,45 млрд. долара с надежда да осигури повече съдържание за стрийминг услугата си, предадоха световните агенции.

Това е второто най-голямо придобиване за технологичния гигант след покупката на веригата хранителни магазини Whole Foods за близо 14 млрд. долара през 2017 година.

MGM, известно и на децата с логото си с ревящия лъв, е сред най-старите холивудски студия. То е основано още през 1924 година, в епохата на нямото кино, и заглавията му включват дълъг списък класики. Зад историческата кино студия стоят заглавия като легендарната поредица "Джеймс Бонд", "Професия блондинка". Но и хитове като Забриски пойнт, Роки III, IV, V, Уилоу, Рейнмен, Левитан, Фатален инстинкт, Старгейт, Видове II, Ронин, Ханибал, Червеният дракон, Розовата пантера, Пелам 123, поредицата Хобит, Крийд и Крийд II, Роди се звезда и много други. Разбира се, много от филмите са копродукции, но водеща е MGM.

В изявление на Amazon се казва, че сделката ще позволи на MGM "да продължи да прави това, което прави най-добре: страхотно разказване на истории".

Сделката ще засили Amazon Prime Video с около 4000 филма, включително франчайз за гореспоменатите заглавия, както и със 17 000 телевизионни предавания като телевизионния сериал Handmaid's Tale TV.

Придобиването на MGM е поредната сделка в медийната сфера за засилване позициите на стрийминг платформи срещу конкуренти като Netflix и Disney+.

AT&T и Discovery обявиха на 17 май, че ще обединят медийните си компании, за да създадат конгломерат, включващ HGTV, CNN, Food Network и HBO.

Покупката на MGM ще даде достъп на Amazon до повече филми, сериали и известни герои като Роки, РобоКоп и Розовата пантера, както и до кабелния канал Epix.