Германската компания за спортни облекла Adidas намали наполовина прогнозата за нетните си приходи за настоящата година, докато оценява въздействието от раздялата си с рапъра Йе, известен като Кание Уест, преди ключовия празничен сезон, предадоха Ройтерс и БТА.

Adidas очаква чиста печалба от продължаващи операции от около 250 милиона евро (251,53 милиона долара) за 2022 г. Това е наполовина по-малко от поставената през миналия месец цел за положителен финансов резултат от около 500 милиона евро.

Сега компанията предвижда приходите й при постоянни валутни курсов да нараснат с 2,5 на сто през 2022 г., вместо по-рано прогнозираните 4%.

Новите оценки отразяват високата сезонност на продажбите на Yeezy - най-продаваната марка на рапъра, сега известен като Йе, които са насочени към четвъртото тримесечие, посочиха от Adidas.

Партньорството между гиганта за облекла и американския рапър бе прекратено през октомври, след като Йе направи поредица от антисемитски коментари.

Днес Adidas е с печалба от продължаващи операции през третото тримесечие 66 милиона евро. Германската компания намали предварителната си оценка с почти две трети след края на партньорството.

Акциите й изтриха 2,1 на сто от стойността си в предпазарната търговия, след обявяването на тримесечните резултати.

Adidas не толерира антисемитизма и всякакъв друг вид реч на омразата, както стана ясно по-рано. "Неотдавнашните коментари и действия на Йе са неприемливи, изпълнени с омраза и опасни, и нарушават ценностите на компанията за разнообразие и приобщаване, взаимно уважение и справедливост", заявиха от немската компания във връзка с редица обидни и антисемитски коментари на Кание Уест, съобщи Си Ен Би Си.

Така след обстоен преглед компанията реши незабавно да спре партньорството с Йе, да прекрати производството на продукти с марката Yeezy и да не плаща на Йе и неговите компании. Раздялата на Adidas с Yeezy имаше силата на "незабавен ефект."

Решението на Adidas костваше на Кание Уест и статута му на милиардер. "Форбс" изчисли, че без сделката с Adidas нетното му състояние е спаднало до 400 млн. долара, по изчисления до към 25 октомври, които идват от музикалния му каталог, недвижимите имоти и 5-процентния му дял в компанията за облекло на бившата му съпруга Ким Кардашиян - Skims. "Форбс" оценява, че сделката с Adidas е добавила 1,5 млрд. долара към състоянието на Уест.

Германският гигант за спортни облекла бе подложен на натиск от страна на обществеността и собствените си служители да прекъсне връзките си с Йе, който заяви в подкаст на 16 октомври: "Мога да казвам антисемитски неща и Adidas не може да ме зареже. Какво сега?", припомня Си Ен Би Си.

Призиви към Adidas бяха отправени и от поне три правозащитни организации, както и от групи за борба с расизма. Петиция на Change.org, създадена от Кампанията срещу антисемитизма, която призовава Adidas да прекъсне връзките си с Йе, беше събрала 169 100 подписа до сутринта на 25 октомври.